Почти 2 хиляди души са под строга карантина в Пловдивска област, 17 болници готови за COVID-19

Почти 2 хиляди души са под строга карантина в Пловдивска област, 17 болници готови за COVID-19
A A+ A++ A

16 болници в Пловдивска област са подали заявленията за прием на болни от COVID-19. Единственото болнично заведение, което не го е сторило е МБАЛ „Св. Мина” . Там обаче е било взето решение преди 10 дни цялата болница да се преструктурира за леки случаи на COVID-19. 

Така леглата в Пловдив за прием на болни от коронавирус са 664, а интензивните са 65 с респираторни апарати. Очаква се в УМБАЛ „Св. Георги” да се разкрият още 10 нови респиратора и общият брой на леглата да стане 75. Общият брой на  интензивните легла в цялата област са 226.

„Поискали сме справка от всяко здравно заведение - колко са стаите с едно легло, за да позволи изолирането  на пациенти, както и  другите с две и повече. Новите кабинети в МБАЛ „Каспела” и Транспортна болница ще приемат по-леките и средно-тежките случаи , за да се разтовари УМБАЛ „Св. Георги”, каза областният управител Дани Каназирева.

Проф. Карен Джамбазки заяви, че вече всички мерки са взети в отделението по  Неврохирургия, където е дадена положителна проба на медицинска сестра. Изследват се всички контактни и се очакват резултати. Ако има спешни случаи за това отделение, ще се прехвърлят към другите болници.  Ще бъдат изследвани 60 души, които са били контактни.

Под карантина в Пловдивска област пък са 1867 души.

В същото време ще се разкрие кабинет в ДКЦ „Изток”, който да поеме всички случаи от Столипиново. Зам.-шефът на Спешна помощ д-р Христозов заяви, че идеята е всички от квартала да минат през там, а лекарите да ги прегледат и да преценят тяхното състояние.

Ако се наложи тяхната хоспитализация, ще бъдат взети веднага мерки. Но няма нужда да минават през целия град и да натоварват допълнително Спешния кабинет на  УМБАЛ „Св. Георги”. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »