Борисов: Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата. В края на месеца става ясно колко са загубите

Борисов: Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата. В края на месеца става ясно колко са загубите
A A+ A++ A

Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата, създала се заради пандемията от коронавирус. Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

Правителството отделя половин млрд. лв. за увеличените разходи на Министерствата на здравеопазването, на отбраната и на вътрешните работи, каза още Борисов.

"Капитализира се Българската банка за развитие - с 500 млрд. лв. се гарантират заемите на фирмите. 200 млн. пък ще бъдат дадени за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск, без да бъдат съкращавани. 60% от техните заплати ще подкрие държавата, а останалите 40 - работодателите. Освен това, утре на Министесрки съвет ще гласуваме 50 млн. лв. за великденски надбавки на пенсионерите", каза още Борисов.

Той обяви, че плащането на данъците се отлага до 30 юни. 

Той увери, че до 8 седмици у нас ще стане възможно производството на респираторни апарати. Борисов информира, че към общата поръчка на ЕК страната ни е поръчала 1 милион теста за коронавирус.

„Ние като правителство се ръководим от следното правило - да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите“, каза още министър-председателят.

„Много по-развити държави от нас се лутаха и в рамките на ден или два си сменяха изцяло концепцията си. Не мога да не спомена и държавите, които не се справиха с мигрантската вълна. В България продължава да има нула миграция. Моите опоненти продължават да го пропускат“, посочи премиерът.

„Когато се изготвят икономически мерки за неопределен период от време, няма учен в света в момента, който да каже месец, два, три, година. Няма институт, който да каже, че има лекартво или ваксина за COVID-19“, каза Борисов.

По думите му самият той лично е попитал израелския премиер за начините на тестване за коронавирус. „Той каза, че няма бърз сигурен тест. Техните лаборатории считат, че по-рано от 8 седмици и те нямат да могат да създадат“, каза Бойко Борисов.

„Вярвам, че моите колеги в Брюксел ще купят и ще предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация е по-добър. Мисля, че това е едно добро соломоновско решение. Всички ние в ЕС ще купим едни и същи тестове, които ще предоставим. Цялата индустрия сега се пренастройва, за да достави облекла и маски“, категоричен бе Борисов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"