4 години без Железния Туньо

4 години без Железния Туньо
A A+ A++ A

Днес се навършват четири години откакто ни напусна легендарният Трифон Иванов. Железният бранител си отиде от този свят едва на 50-годишна възраст. Новината за кончината на Туньо хвърли в шок всички футболни функционери и фенове у нас. Причината е, че централният защитник бе любимец на цяла България. Туньо остави следа в няколко поколения българи благодарение на сърцатата си игра на терена, както и мъжкарското си поведение извън него. Не случайно след смъртта на Иванов ръководството на Българския футболен съюз започна да връчва награда "Лъвско сърце" на името на Туньо.

Трифон Иванов е роден на 27.07.1965 г. във великотърновското село Горна Липница. Той стартира кариерата си едва 11-годишен в школата на Етър. За мъжкия тим на "виолетовите" той изиграва над 60 мача, в които вкарва 7 гола. През 1988-ма Туньо преминава в ЦСКА. Той бързо се утвърждава, като един от най-добрите играчи на своя пост у нас и печели три титли на България, една Купа и една Суперкупа на страната, докато носи "червената фланелка". Следва трансфер в испанския Бетис, където Иванов играе в продължение на три години преди да премине в швейцарския Нюшател Ксамакс. През 1995-та Железният бранител се озовава в австрийския гранд Рапид Виена. Престоят му в клуба е изключително успешен, като той печели титлата на Австрия и Купата на страната, а също така стига и до финал за турнира за КНК. До края на кариерата си Иванов защитава още зветовете на Аустрия Виена и Флоридсдорфер АЦ.

Най-големите успехи на футболния терен обаче Трифон Иванов постига с националния отбор на България. Централният бранител изиграва 76 мача за представителния тим, в които вкарва 6 гола. Туньо играе основна роля за спечелването на четвъртото място на Световното първенство в САЩ. През 1997-ма пък класира отбора на Мондиал'98 във Франция след гол срещу Русия. 

След края на кариерата си Иванов се отдаде на развитието на бизнеса си, както и на любимото си хоби - лов и риболов. През 2015-та, дни след 50-ия си рожден ден, Туньо получава миокарден инфаркт, като му е направена операция и му е поставен стент. Няколко месеца по-късно обаче сърцето на Трифон не издържа и той почина в дома на своята приятелка във великотърновското село Самоводене. 

Днес във Велико Търново ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на Железния защитник, след което ще бъде осветен новооткритият футболен терен в Спортното училище "Георги Живков", който носи името на Трифон Иванов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »