Френски ало-измамници биха нашите - измъкнаха 55 милиона евро от 150 жертви

Френски ало-измамници биха нашите - измъкнаха 55 милиона евро от 150 жертви
A A+ A++ A

Във Франция се води процес срещу предполагаеми измамници, които се представяли за френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан. За период от две години те присвоили над 55 милиона евро, предаде БНТ. Прокуратурата поиска най-тежкото наказание - затвор и глоба от 4 милиона евро.

По телефона, чрез електронната поща или скайп измамници се представяли за френския министър Жан-Ив Льо Дриан с искане за спешна финансова помощ за тайни операции на френската държава.

По този начин те измамили с близо 55 милиона евро повече от 150 политици, бизнесмени и представители на неправителствения сектор.

"Необходимо е да се направи анализ на доста неща, най-вече гласови експертизи. Но всичко това ще бъде разгледано по време на процеса", казва Жан-Марк Федида, адвокат на един от обвиняемите.

Измамниците казвали, че с исканите средства дискретно ще бъде платен откуп за заложници в Сирия или че ще се финансира борбата с тероризма. Обещавали, че националната банка на Франция ще възстанови сумите незабавно. Според адвоката на министър Льо Дриан, притеснително е, че схемата действа в чувствителен за Франция период.

"Има посегателство срещу държавата. Да не забравяме, че по това време са атентатите срещу Шарли Ебдо и Батаклан. Обществото е чувствително, а измамниците се възползват от страха от тероризма", коментира Делфин Мейе, адвокат на Жан-Ив Льо Дриан: .

Обвинението поиска присъди от 10 и 14 години, както и глоба от 2 милиона евро за всеки от двамата заподозрени. А те са Жилбер Шикли на 54 години и Антони Лазаревич - на 35 г.

Предполага се, че са ръководители на престъпна група, действала в периода 2015 - 2017 година, по времето когато настоящият външен министър е начело на отбраната при управлението на Франсоа Оланд.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"