Хампарцумян: Проверките на приватизацията са по-скоро пиар

Хампарцумян: Проверките на приватизацията са по-скоро пиар
A A+ A++ A

Резултатите от проверката на приватизационните сделки ще имат по-скоро исторически, информационен и репутационен смисъл, отколкото правно наказателен, защото са изтекли давности или собствеността се е сменила. Това заяви пред bTV банкерът Левон Хампарцумян, който за кратко беше изпълнителен директор на Агенцията за приватизация между 2000 и 2001 година.

"Не се притеснявам от проверката на приватизационните сделки през Прехода от ДАНС и прокуратурата. По-големите приватизации по мое време са правени по един добър и прозрачен начин. Предприятията и сега са живи и работещи, обясни той.

„Доста хора спекулират. 50 години социалистическо управление твърдеше, че предприятията принадлежат на народа. Изведнъж през 1990 година те фалират и стават собственост на различни хора. Това в очите на народа изглежда несправедливо. Не мисля, че 10 000 сделки могат и трябва да бъдат проверени, а само част от тези, които са по-спорни. След като има публичен интерес, тази проверка трябва да се направи, въпреки ангажирането на голям публичен ресурс“, подчерта Хампарцумян.

Той коментира и вълненията по темата за курса лев/евро покрай очакваното влизане на България в чакалнята на еврозоната. Според банкера няма риск за лева и гаранция за това е валутният борд.

„Той показа, че е устойчив, послужи като една добра котва, когато трябваше да се справим с фалитите на банките. След като сме декларирали, че няма да преминем към различен курс на еврото - значи няма да го направим. Законът не го разрешава. Това е подкрепено от правителството. Нас трябва да ни интересува устойчивостта на българската икономика. Тя трябва да бъде адаптирана към променящите се условия на средата“, обясни банкерът.

Според него опасенията на икономистите са силно хипотетични. Левът е свързан към еврото и законът го потвърждава. "Рискът за България е да не се развиваме устойчиво, да не си подредим образователната система. Валутната система, собствеността на банките има значение, но то е вторично, спрямо други фундаментални промени, които биха се случили. Така че няма от какво да се притесняваме“, увери той.

Прогнозата на Левон Хампарцумян за влизането ни в еврозоната е , че това ще се случи, когато сме готови.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »