Официално: Българската изложба в "Лувъра" е отменена

Официално: Българската изложба в "Лувъра" е отменена
A A+ A++ A

Изложбата с работно заглавие "Изкуство и култури в България (16-18 век)" в парижкия музей "Лувър" е отменена, съобщиха от правителствения пресцентър.

До това решение се стигна след отказа на Светия синод на Българската православна църква да даде разрешение за представяне на експонати от църковните музеи и след изразеното мнение на ръководството на Българската академия на науките, както и негативната обществена реакция относно периода на изложбата.

Министърът на културата Боил Банов се е срещнал с посланика на Франция у нас Флоранс Робин и го е запознал с предисторията на преговорите с музея от 2012 г. до момента, с решенията на Българската патриаршия и БАН, както и с обществените насторения през последните дни.

Робин е подходила с разбиране към създалата се обществена чувствителност. Тя е обърнала внимание на това, че "Лувър" дава възможност на страната ни да покаже българското изкуство през различни периоди от своята история, както и възможност то да стигне до милионите посетители.

Министър Банов и посланик Робин са се обединили около мнението за това колко е важно да бъде запазено доброто сътрудничество с музея "Лувър" и успешното партньорство между двете страни да продължи с реализицията на дългосрочните проекти в областта на културата и изкуството.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »