Протестите на един народ ...

Протестите на един народ ...
https://www.bgdnes.bg
A A+ A++ A

В изминалите няколко седмици се организираха и проведоха два протеста. Станахме свидетели на един вот на недоверие към правителството. А един министър си подаде оставката и е подсъдим по дело.

Първият протест беше за водата на Перник. За което беше и вотът на недоверие и оставката. А вторият – за вече печално известната Наредба Н-18 на НАП.

Какво се случи в Перник?

Хем сме наясно, хем не сме. Декември месец обявиха режим на водата. Представете си, 21 век, държава членка на Европейския съюз, която климатичните промени още не са застигнали. И водоснабдяването е нарушено само на няколко километра от столицата. Защото язовирът е пресъхнал. Как се случва това, предстои да разберем. Или не!

Перник отдавна обяви и бедствено положение. А в София умуват как да се справят с кризата. И хората протестират. Неслучайно!

Първият протест за Перник се проведе още декември. В Перник. На 20 декември хората поискаха спешни мерки за справяне с проблема. Повече от месец по-късно водата още е в режим. Вината е установена, уж, но мерките – май не напълно.

На 25 януари Перник дойде в София, за да протестира по-близо до властимащите. На 25 януари, в деня на отменения фестивал Сурва, перничани поискаха вода.

Протестите се проведоха пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството, както и пред Министерски съвет. Освен вода, хората поискаха и оставките на целия Министерски съвет. Естествено, оставки още няма. Но и вода няма.

Министерски съвет проведе заседание за спешни мерки за справяне с водната криза и се взе решение да се изгради водопровод, който ще използва инфраструктурата на ВиК София и ще откарва вода от язовира Белмекен до Перник. Спешните мерки бяха гласувани повече от месец след началото на водната криза!

Съвсем очаквано и в духа на времето и мястото, на което живеем, правителството оцеля и четвъртия вот на недоверие в ранното утро на 29 януари, само няколко дни след протеста за Перник.

А какво иска НАП от нас?

В същия ден, в който правителството оцеля (заради Перник), се проведе още един протест – този срещу „страшилището“ Наредба Н-18 на НАП за новия софтуер за касовите апарати. Без да влизаме в излишни обяснения дали и защо е толкова страшна тази наредба, ще кажем следното.

В деня преди протеста, на 28 януари, Капитал организираха традиционната си конференция Правителството среща бизнеса. А тъй като въпросът с наредбата е на дневен ред вече цял месец, Бойко Борисов набързо каза, че тя ще бъде отложена. Дали това целеше да затвори устите на питащите и да спре насрочения за следващия ден протест, не е ясно. Факт е обаче, че влизането ѝ в сила се отлага с 6 месеца.

Това малко напомня за протестите срещу Истанбулската конвенция и новата Стратегия за детето, като едната беше обявена за противоконституционна, а другата – спряна. Засега!

Ресторантьорите и хотелиерите се събраха в София и протестираха срещу Наредба Н-18 пред Народното събрание и Министерски съвет. После се отправиха към Орлов мост и кръстовището на Софийски университет. До сериозни стълкновения с полицията не се стигна.

Според тях малкият и среден бизнес е заплашен от изчезване заради новите правила, които иска да въведе НАП. Настояват и за по-ниско ДДС. На протеста бяха забелязани представители на БСП, на „Възраждане“, както и бившият омбудсман Мая Манолова. Коя ли политическа сила ще яхне протеста?

Не е ясно още как ще се отрази този протест на правителството. Обещанието е да започнат разговори и преговори с бизнеса, за да се направят промени в спорната наредба.

Дали това ще се случи, предстои да видим. Едно е сигурно обаче. Стратегията за управление на водните ресурси и стратегията за излизане на българския бизнес от сивия сектор няма да стане от днес за утре и няма да стане със силови, несъгласувани мерки. Трябва единна и ясна визия за управлението на всяка една от тези области и холистичен подход в управлението на държавата. Надали искаме толкова много!

Автор: Петя Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »