Русия с ембарго за внос на китайски смарфони заради коронавируса

Русия с ембарго за внос на китайски смарфони заради коронавируса
A A+ A++ A

Русия спря вноса на на китайски смартфони заради коронавируса: производители на Huawei, Xiaomi, Vivo, Realme, ZTE и Lenovo започнаха да отлагат сроковете си на доставка на техниката заради разпространението на новия смъртоносен вирус. Това съобщи руският "Коммерсантъ”, цитиран от iNews.bg, позовавайки се на източници сред бизнес бартньори на тези марки.

Това се дължи на факта, че заради коронавируса фабриките удължиха почивните дни в чест на китайската Нова година, те няма да работят поне до 10 февруари, но този срок може да бъде продължен. Един от събеседниците на изданието добавя, че това се отнася и за продуктите на Apple, които се сглобяват в Китай.

Для тех компаний, чье производство сосредоточено в КНР, сроки поставок сместятся по крайней мере на две недели. Тем не менее, ретейлеры не ждут дефицита товаров. Если же поставки остановят, то это приведет к повышению стоимости смартфонов на 10-15 процентов, указал аналитик Mobile Research Group Эльдар Муртазин. Подорожание обрушит спрос, что вкупе негативно отразится на всем рынке.

За тези компании, чието производство е съсредоточено в Китай, времето за доставка ще се измести с най-малко две седмици. Търговците на дребно обаче не очакват недостиг на стоки. Ако доставките бъдат спрени изцяло, това ще доведе до увеличаване на цената на смартфоните с 10-15 процента, заяви Елдар Муртазин, анализатор от Mobile Research Group. Поскъпването пък ще намали търсенето, което заедно ще се отрази негативно на целия пазар.

Към днешна дата в Китай общият брой на заболелите от новия коронавирус е близо 10 000, а на починалите – 213.

В Италия потвърдиха  два случая на болни от новия коронавирус, във Франция вече има шести заразен, а в Германия – пети.

В САЩ пък бе регистриран първият случай на заразяване с коронавируса на човек от човек в страната, с което общият брой на заболели там става 6.

За момента коронавирусът е открит в 18 държави по света.

Световната здравна организация обяви вчера в края на деня глобална тревога заради новия коронавирус и призова държавите към координирани действия за ограничаване на разпространението му. По думите на генералния директор на организацията Тедрос Гебрейесус, СЗО вярва във възможностите на Китай да спре епидемията.

Facebook пък информира, че е предприела мерки за противодействие срещу дезинформация за новия коронавирус. В Instagram, която също принадлежи на социалната мрежа, са ноложени същите мерки. Компанията обещава да оповестява резултати от проверки на онези потребители, които неумишлено споделят недостоверно съдържание.

САЩ, Великобритания, Япония и други държави започнаха да извеждат своите граждани от Ухан, които при пристигането си в родините им, са поставяни под карантина.

Напомняме, че зравните власти в България строго следят медицинското състояние на две българки, завърнали се от Китай и Тайланд. Двете жени в момента са под медицинско наблюдение в инфекциозни структури. Тази мярка е с превантивен характер заради съобщени от лицата грипоподобни симптоми и необходимостта да бъдат направени съответните изследвания с цел категоричното отхвърляне носителството на 2019-nCoV.

На брифинг здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че с негова заповед вече функционира оперативна работна група, в която са включени всички компетентни институции.

До седмица на Летище София, Терминал 1, както и на летищата във Варна и Бургас, ще бъдат монтирани нови термокамери, които вече са поръчани. За нуждите на медицинските специалисти вече е направена поръчка за допълнително специализирано медицинско облекло, ръкавици и маски.

Снощи в Националния център по заразни и паразитни болести пристигнаха китовете за генетична диагностика чрез real-time PCR на новия коронавирус 2019-nCoV. Te бяха заявени от Националния център преди 3 седмици и са синтезирани на основание доказаните вируси от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, съобщиха от здравното министерство. Така вече и в България е възможно да бъде зиагностицирано коварното заболяване.

Превод и редакция: iNews

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »