Откриха модерна болест в мумии на 500 години

Откриха модерна болест в мумии на 500 години
A A+ A++ A

Международен екип от учени проведе компютърно сканиране на мумии от Гренландия, живели през 16 век, което показа, че тези хора са страдали от запушени артерии през целия си живот.

За откритието съобщава International Business Times. Изследователският екип е изследвал добре запазените мумии на четирима възрастни и едно дете, обитавали Гренландия преди около 500 години. Анализът на скелета и зъбите показал, че двама от възрастните са мъже. Две мумии били на жени, починали на възраст между 18 и 30 години.

Компютърна томография разкри в три от мумиите натрупване на плака от мастен материал в артериите. На снимките тези плаки изглеждат като по-плътни тъканни петна. В същото време учените не могат да са категорични, че именно тази болест е причинила смъртта на древните гренландци.

В проучването, публикувано и на отворената дигитална платформа на Американската медицинска асоциация, авторите пишат:

„Смята се, че атеросклерозата е съвременна болест, но нейното присъствие при древните хора увеличава вероятността за по-фундаментална предразположеност към това заболяване“.


Атеросклерозата е заболяване, при което вътре в артериите се натрупват плаки. В съвременния свят в развитите страни това заболяване е една от водещите причини за смърт.

Наличието на плаки в артериите на хора, починали преди 500 години, изненада изследователите. Сканирането разкри, че тези хора са се хранели здравословно – менюто им е било богато на Омега-3 мастни киселини. Те са консумирали предимно риба и птици.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »