Стотици немски банки зоват за създаването на дигитално евро

Стотици немски банки зоват за създаването на дигитално евро
A A+ A++ A

Немските банки, обединени в асоциация, наброяваща повече от 200 частни банки в страната, включително Deutsche Bank, Credit Suisse и Commerzbank, поиска да бъде създадено цифрово евро, съобщава The Block. Миналата седмица групата публикува позицията си в документ, в който очертава необходимостта от създаване на криптобазирано евро, работещо на общоевропейска платформа за разплащания. Този последен призив за дигитално евро идва в момент, когато Китай подготвя пускането на дигитална версия на юана, пише "Бизнесинсайдър".

В документа се твърди, че цифровото евро има предимства пред съществуващите платежни системи. Криптовалутите, твърди асоциацията, цитирайки доклад на G7 за т.нар стейбълкойн (цифрови валути ,базирани на основни валути), могат да подобрят удобството на клиентите, разходите и скоростта на транзакциите. Нещо повече, тези иновации могат да отключат нови икономически възможности. Например, интелигентните договори, свързани с цифрови валути, могат да позволят автоматична размяна на договорни задължения. Асоциацията твърди, че цифровите валути, независимо дали са базирани на акаунт или на DLT (distributed ledger technology), ще бъдат решаващи компоненти на стремежа за дигитална трансформация, предава economic.bg

В позицията се твърди, че най-добрият път за превръщането на цифровото евро в реалност е усилието за сътрудничество между банки и правителства. Цитирайки плановете на Facebook да пусне собствена частна криптовалута, документът твърди, че е от жизненоважно значение за банковата индустрия да работи с централните банки за създаването на криптобазирана платежна система. Такъв подход може да помогне за решаване на съществуващите проблеми, като същевременно запази ползите от изградената инфраструктура за разплащания и е от изключително значение за гарантирането, че властта над паричнта политика да бъде в суверенните държави.

Позицията на асоциацията за създаване на дигитално евро е поредната в полза на поддържани от държавите криптовалути. И се очаква тази тенденция да се засили през 2020 г., коментира изданието.

Плановете на Facebook да лансира Libra бяха ключови в катализирането на усилията на китайските власти да внедрят собствената си вътрешна криптовалута алтернатива. И според документа на Асоциацията на германските банки, Libra предизвиква дебат в други юрисдикции за необходимостта от разработване на подкрепени от правителството криптоалтернативи на съществуващите валути.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"