Два военни хеликоптера гасят пожара в Рила

Два военни хеликоптера гасят пожара в Рила
Двата вертолета Ми-17 се включиха в гасенето на пожара край кюстендилското село Патра, който обхвана около 50 дка гори. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Два хеликоптера на Военновъздушните сили участват в потушаването на горския пожар в Рила, съобщиха от Министерството на отбраната.

Командир на първия екипаж е бригаден генерал Златко Златев, с втори пилот майор Борислав Тафков и бордни техници капитан Ангел Нонин и офицерски кандидат Мирослав Михайлов.

Командир на втория екипаж е полковник Евгени Белкинов, с втори пилот подполковник Димитър Павлов, бордни техници офицерските кандидати Рангел Рабаджиев и Георги Петров.

Двата вертолета Ми-17 се включиха в гасенето на пожара край кюстендилското село Патра, който обхвана около 50 дка гори.

Извиканата по спешност летателна техника е изхвърлила няколко тона вода над пожара и засега огънят е в рамките на местността Кочерински Калин до селото.

Тя е близо до водопадите Дяволските води по пътя за Рилския манастир, но опасност за Светата обител няма.

Целта на пожарникарите е да не позволят на огъня да подпали манастирската гора в национален парк Рила, предаде БНР.

Рано сутринта пожарникари и доброволци продължиха гасенето на двата пожара в Рила, които до този момент унищожиха над 100 дка иглолистни гори.

В понеделник следобед беше локализиран огънят по поречието на река Илийна, близо до Рилския манастир. Пламъците догарят на около 20 декара в лесопояса на надморска височина над 2000 метра. Там горят нискостеблени клекови растения и изсъхнали и повалени дървета.

Няма непосредствена опасност за Рилския манастир, тъй като огънят е във водосбора на Илийна река.

Високопланинският пожар в местността Илийна река е спрян от понеделник. Там горят само няколко огнища, които в рамките на деня ще бъдат угасени.

Третият пожар, който се разгоря край кюстендилските села Драгодан и Цървище, е овладян и потушен. Там огънят обхвана над 500 дка треви, храсти и гори. В потушаването участваха над 100 пожарникари, горски работници и доброволци.

Според кмета на община Бобошево Крум Маринов той е предизвикан от умишлен палеж в махала Въртен камък и бързо се е разпрострял.

„За пожара на Рила имаме сериозни надежди, че ще бъде потушен във вторник. Той обхвана към 150 декара. Локализиран е от три страни. Тази сутрин от 4:00 часа екип от 60 души отново е на място", каза говорителят на Областната дирекция на МВР-Кюстендил Катя Табачка.

„Другият голям пожар, който се разви на територията на Кочeриново и Бобошево, е ликвидиран. Там нанесените поражения са 200 декара овощни насаждения, около 90 декара горски масив. Причините ще се изясняват от полицията в Дупница. Една от версиите е за небрежно боравене с огън", обясни Катя Табачка.

#пожар #Рила #Патра #МО #Златко Златев #река Илийна #Драгодан #Цървище #Бобошево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »