Директорът на БАБХ: Африканската чума по свинете ще се отрази зле и на туризма

Директорът на БАБХ: Африканската чума по свинете ще се отрази зле и на туризма
A A+ A++ A

За съжаление африканската чума по свинете ще продължи да се разраства и ще проявява агресивен характер, очакват се проблеми в индустрията и туризма. Това каза пред "Фокус" д-р Георги Чобанов – директор на Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" в Българската агенция по безопасност на храните.

"За заболяването се алармира интензивно още от 2016 г.", припомни той. "Миналата година на 30 август беше първият случай в село Тутраканци. Тогава в рамките на 24 часа успяхме да умъртвим всички контактни свине в селото и да дезинфекцираме селището", каза още Чобанов. 

"С времето се оказа, че тези мерки са били изключително правилни, защото нямаше следващо огнище, където да се появи заразата. За съжаление още първия месец след като ликвидирахме това огнище започна да се тиражира въпросът, че ние всъщност приключихме с африканската чума. И сега, до преди две-три седмица, до преди първата поява на огнищата в плевенска област, коментарите пак бяха, че няма африканска чума при нас", допълни директорът на БАБХ. 

Напротив, африканската чума вече е тук, имаме я в дивата популация, където много трудно се изкоренява, така че ще разчитаме до няколко години да бъде установена и изработена ваксина за животните и едва тогава можем да се надяваме за справяне с проблема", обясни той. Д-р Георги Чобанов каза още, че съществува риск от възобновяване на заболяването в село Тутраканци, ако отново започне отглеждане на прасета.

#Африканска чума

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"