ЕК: Проектът за завод за отпадъци по RDF технология не е спиран

ЕК: Проектът за завод за отпадъци по RDF технология не е спиран
A A+ A++ A

От Еврокомисията отрекоха да са спирали проект за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък, съобщи БНР.

Припомняме, че вчера лидерът на БСП в столична община Калоян Паргов и съпредседателят на "Политическа група 5" Симеон Славчев обявиха, че от ЕК са спрели проекта, който бил подаден по погрешна пътека. От Столична община отрекоха да е спиран проектът.

Пред БНР говорителят на Комисията по въпросите на регионалната политика Кристиян Шпар заяви, че е получена молба за третата фаза на системата и в момента изготвя оценката си.

"Комисията ще излезе с решение по проекта, след като приключи оценката. На този етап не е спирано финансирането от еврофондовете", уточнява Шпар пред общественото радио. 

Проектът за изграждане на инсталация за производство на енергия от РДФ-гориво на Столична община е в процес на оценка от Европейската комисия. Не отговарят на истината твърденията, разпространени от БСП - София, че проектът е спрян, както и че е объркана „пътеката за кандидатстване за финансиране“.

Това заявиха вчера от Столична община.

За проекта е изготвен доклад за съответствие от „Джаспърс“ (механизъм за техническа помощ на ЕК, ЕИБ и ЕБВР), който потвърждава, че той отговаря на изискванията на Оперативна програма „Околна среда“.

Проектът беше одобрен на национално ниво през есента на миналата година и изпратен за последваща оценка от Европейската комисия. Пътеката на кандидатстване следва стриктно регламента за т.нар. „големи проекти“. Процесът на оценка продължава.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"