Подготвят Бизнес наръчник за малки и средни предприятия

Подготвят Бизнес наръчник за малки и средни предприятия
МИ
A A+ A++ A

Бизнес наръчник за малки и средни предприятия ще бъде публикуван на интернет страницата на Министерството на икономиката до дни. От него ще могат да се възползват всички предприятия, независимо дали започват своята дейност, искат да разширят своя бизнес или да прекратят работа. Това обяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова по време на „SMART GROWTH“, първата конференция за малък и среден бизнес, организирана от списание „Икономист“.

Икономическият зам.-министър посочи, че основната цел на наръчника е да поясни на бизнеса по-голямата част от режимите и процедурите, които МСП трябва да спазват в своята дейност. Той съдържа кратки описания и насоки за над 120 регулации, разпределени според фазата на жизнения цикъл на предприятията. Те имат за цел да обяснят и насочат МСП при стартирането на бизнес, административното управление, финансовите и счетоводни операции, търговските дейности, защитата на личните данни, участието в процедури по ЗОП, научната и развойна дейност, промяна в структурата на бизнеса или прекратяване на дейността.

Зам.-министър Иванова заяви, че основните приоритети на икономическото министерство са насочени към стимулирането на иновациите, насърчаване на достъпа до финансиране за МСП, насърчаване на инвестициите във високотехнологични производства и услуги, осигуряването на достъп до пазари на трети страни и подобряване на административната среда. „Вярвам, че ключът към постигане на икономически растеж и конкурентоспособност е насърчаването на процесите на създаване и навлизане на иновации, в т.ч. нови технологии, продукти и услуги, в предприятията“, допълни Иванова.

„Чрез механизмите JEREMIE, хоризонталната инициатива на ЕК – „Инициатива за малки и средни предприятия” и структурираните по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ фондове и финансови инструменти се подпомагат стартиращи предприятия, внедряването на научно изследователска и развойна дейност и се гарантира дългово финансиране на български МСП. Целта е повишаване капацитета и ресурсите за иновации, както и сътрудничеството между бизнеса и научноизследователските организации“, подчерта тя.

Заместник-министър Иванова поясни, че в рамките на предстоящият програмен период, Министерство на икономиката подготвя новите стратегически цели, които да залегнат в Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия за периода 2021-2027 година. „Предвиждаме по-ясно фокусиране върху достъпа до финансиране на МСП, разработването на полезни и достъпни финансови инструменти, развитие на предприемачеството, достъпът до пазари и насърчаване на екологичната насоченост на МСП. За разработването на бъдещата Стратегия, ще стъпим върху вече утвърдени и доказани инструменти и практики“, посочи Иванова.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »