Русия планира да изключи Интернет

Русия планира да изключи Интернет
pixabay.com
A A+ A++ A

Правителството на Руската федерация планира да изключи изцяло достъпа на страната до световната интернет мрежа.

Оправданието на Кремъл е, че ако западните санкции отидат до там, че страната да бъде извадена от интернет, нейната вътрешна мрежа ще трябва да може да продължи да функционира без проблеми.

„Технически понастоящем сме готови за всичко“, коментира Герман Клименко, ресорният съветник на президента Владимир Путин.

„Неизправности винаги се случват, когато се преминава от една технология към друга. Някой ще се сблъска с проблеми с връзките. Вероятно ще се установи, че някой е съхранил данни в чужбина, въпреки че има декрет за съхраняването им в Русия. Някой все още ще се опитва да хоства домейните си извън страната. Следователно тези хора вероятно ще изпитат някои трудности“, поясни Клименко.

Според новия руски закон за поверителност на информацията всички фирми, обработващи лични данни на руски граждани, са задължени да ги съхраняват на сървъри в рамките на Руската федерация. Заради неизпълнението на това условие социалната мрежа за професионалисти Линкдин беше вече беше забранена в Русия. Другите социални мрежи като Туитър пък се съгласиха да прехвърлят данните за руските си потребители на сървъри в Русия.

Нещо повече властите са изградили специална национална интранет мрежа, предназначена за държавни служители, която вече работи. Клименко напомни, че подобно на Китай Русия разполага със собствени търсачки, социални мрежи и рекламни платформи.

„Интернет се регулира във всички страни и Русия не е изключение. Въпреки това екстремните варианти като Северна Корея или Куба не са нашият избор“, подчерта Клименко.

Тестът за пълно изключване на международния интернет в Русия е планиран да се проведе на 1 април.

За ограничен период от време ще бъдат спрени всички мрежови точки, които свързват локалните мрежи с глобалната. А целият трафик ще бъде пренасочен към контролирани от правителството сървъри на Роскомназор, независимо дали идва от частни компютри, обществени или военни системи.

Когато това се случи, копия на домейните ще продължат да функционират, но всеки, който се опитва да се свърже с външния свят, ще се изправи пред стената, спусната от държавата.

#Русия #интернет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »