Евроизбори идват: ГЕРБ пред БСП, разликата – под 2%

Евроизбори идват: ГЕРБ пред БСП, разликата – под 2%
A A+ A++ A

ГЕРБ води с по-малко от 2% пред БСП 3 месеца и половина преди изборите за европарламент, сочи социологическо проучване на "Сова Харис", проведено в периода 17-21 януари 2019 г. сред 985 български граждани.

На въпрос "За коя политическа сила ще гласувате за изборите за европейски парламент през май 2019 г.?", 20% отговарят ГЕРБ, 18.3% подкрепят БСП, а 5.3% - ДПС. "Атака" получава подкрепата на 1.7%, "Воля" - 1.6%, ДСБ - 1.4%, СДС - 1.1%. Под 1% подкрепа получават НФСБ (0.8%), АБВ (0.8%), ВМРО (0.7%) и "Да, България" (0.4%), сочат данните от проучването, което за първи път измерва евентуалното отделно явяване на Обединените патриоти на изборите.
4% от биха гласували за друга политическа сила, а 26.6% от анкетираните заявяват, че все още не са решили кого ще подкрепят на евровота.

Декларираната активност за гласуване (56%) съответства на поведението на избирателите при парламентарни избори. „Ако заявените в изследването нагласи се превърнат в реални гласове, тогава и ГЕРБ, и БСП ще получат по-голяма подкрепа от тази на изборите за български парламент. По-реалистично е да очакваме, че на предстоящите избори избирателната активност ще се ограничи до нивото на хората, които заявяват, че нямат колебания за своя избор и със сигурност ще гласуват“, отчита директорът на агенция "Сова Харис" Васил Тончев.

По думите му третата системна партия у нас – ДПС, в момента стои най-стабилно. "Разпадането на единството на Патриотите открива възможност Движението безпроблемно отново да вземе позицията на балансьор. Задачата пред ръководството на партията изглежда сравнително лесна – да успее да активира традиционните си гласоподаватели. Европейската проблематика като че ли все още е твърде далечна за симпатизантите на ДПС и от мотивацията за участие в изборите ще зависи какъв ще бъде броят на евродепутатите, излъчени от тази формация", отбелязва още Тончев.

Според него изключително сложна остава ситуацията относно шансовете на партиите, които имат достатъчна подкрепа (около и над 1%), за да имат претенции да се намесят в борбата за евродепутатско място. При очаквана активност от 40-45% би трябвало всички те да бъдат близо до бариерата за излъчване на евродепутат, но с малко под нея, посочи Тончев.

Според него при очертаващото се отделно явяване на Обединените патриоти гласовете на поддръжниците им ще се разделят почти поравно, с леко преимущество за партията на Волен Сидеров. "Трябва да имаме предвид и факта, че твърдото ядро на атакистите е по-голямо. Очаква се и партията да придобие международна легитимация в патриотичния сектор благодарение на сътрудничеството ѝ с партията на Николай Бареков и да привлече русофилски вот, което повишава шансовете за преодоляване на изборната бариера. За останалите два участника в управлението от малката коалиция ще бъде важно да привлекат нов трети партньор, който да се опита да заеме мястото на Атака", посочва Тончев.

Според него ако структурата на политическите предпочитания не претърпи големи промени в хода на предизборната борба, може да се предположи, че ГЕРБ и БСП ще получат по 6 евродепутатски места, а ДПС – 3 или 4. А борбата за оставащите 1 или 2 места ще се води от всички участници на политическата сцена.

Проучването засегна и въпросът кой според анкетираните е най-активният български евродепутат. Според данните през изминалия мандат най-забележимо се оказа присъствието в Европейския парламент на Сергей Станишев. Също така се откроява активната позиция и на Ангел Джамбазки.

За една трета от хората у нас най-значимо влияние и авторитет в Европа от българските политици има Бойко Борисов. Тази висока оценка премиерът е заслужил благодарение на успешното Европредседателство и на активната външнополитическа позиция през третия му управленски мандат. Според обществеността у нас вече е значителна и тежестта на президента като външнополитически фактор. Сергей Станишев също се откроява като български лидер в международен план. Водачката на опозицията Корнелия Нинова е посочена на 4то място, което показва, че засега нейното политическо присъствие преобладава вътре в страната. Открояват се още имената на Мария Габриел и Екатерина Захариева.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2019/02/08/evroizbori-idvat-gerb-pred-bsp-no-razlikata-pod-2.401545

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"