Нация на иновациите: Десет технологични стартъп компании в... България!

Нация на иновациите: Десет технологични стартъп компании в... България!
A A+ A++ A

Карго дронове, чат ботове, биометрични технологии – българската технологична сцена процъфтява.

От тежкотоварен дрон, наречен Black Swan, до генератор, който превръща детските игри от детската площадка в използваема енергия, hi-end стартъп компаниите заемат все по-голяма част от процъфтяващата технологична индустрия в България, индустрия, в която в момента има 25 000 работни места от висок клас,представлявайки 2,4% от икономическата продукция на страната.

Тя се корени в технологичния бум на аутсорсинга от началото на 2000 година, когато България предложи на чуждестранните фирми евтини, но добре обучени служители.

Отделно от това, имаше достатъчно таланти, които да създадат редица местни компании като Telerik, Musala Soft и Sirma Group, които достигнаха глобално ниво и направиха свои собствени центрове за обучение и академии. По данни на Евростат около 45% от работните места в технологичния сектор се заемат от жени, което е втората най-висока степен в ЕС след Литва и една трета по-висока от средната за Европа.

Много големи чуждестранни технологични компании като VM Ware, Visteon и SAP Labs имат центрове за научноизследователска и развойна дейност в страната, докато в повечето малки компаниихората не са чували за работа предимно за клиенти от ЕС и представляват неизползван потенциал за растеж, според доклад от 2017 годинаот Economic Development чрез програма за иновации и технологии, EDIT.

Предлагайки средна заплата от 2885 лева (1440 евро) или почти четири пъти повече от средната за България, ИТ секторът привлича най-големите таланти не само в страната, но и в чужбина, според последния доклад на българската асоциация на софтуерните компании, BASSCOM.

Междувременно нарастващ брой българи – някои, които работят в чужбина, други опитни инженери, които напускат по-големи компании – стартират свои собствени иновативни стартъп компании.

Някои са намерили частно финансиране, други разчитат на собствените си продажби, а някои на усвоени фондове за рисков капитал, създадени с пари от инициативата на ЕС JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises).

Ето десет от тях:

EnduroSat

Тази софийска компания, стартирана през 2015 г. от Райчо Райчев, проектира и произвежда модули за космически апарати, платформи и сателити, които могат да отведат компания или изследвания в космоса. Наречени CubeSats заради своята кубична форма, системите могат да изпълняват мисии както в орбитата на Земята, така и в по-широкото пространство на Слънчева система. Райчев е обявен за един от най-големите иноватори в Европа на възраст под 35 години от MIT Technology Review през 2017 г.

MelissaClimate

Любомир Янчев стартира MClimate през 2014 г., когато е само на 19, като досега е усвоил 600 000 евро. Компанията предлага енергийни и защитни продукти, които могат да бъдат контролирани чрез мобилен телефон, включително интелигентни контролери за климатични инсталации, бойлери и радиатори, както и различни детектори за дим и движение.

Dronamics

Братята Рангелови Константин и Свилен са мозъците зад BlackSwan– тежкотоварен дрон, предназначен затоварни превози до350 кг на 2500 километра при половината от цената на пилотиран самолет. Според братята: “Той лети самостоятелно, може да бъде наблюдаван и управляван дистанционно чрез сателит, а цялата система струва по-малко от спортна кола.”

ClaimCompass

ClaimCompass също се занимава с полети, но в този случай закъснели полети. Компанията е специализирана в осигуряването на обезщетение за забавени, отменени или свръхпретоварени полети чрез комбиниране на юридическо ноу-хау, компенсационен калкулатор и място, на което на потребителите се дават общи съвети. Компанията се управлява от екип от хора на възраст под 30 години.

Playground Energy

Стартирана през 2012 г. от предприемача Христо Алексиев и индустриалния дизайнер Илиян Милинов, Playground Energy произвежда кинетични генератори, които впрягат кинетичната енергия на детската площадка и я насочват към странични приложения, които произвеждат звуци и светлина. Техните продукти се продават в различни държави – от Швеция до Австралия.

Connecto.ai

Харесва ли Ви или не, чат ботовете бавно навлизат в работата на кол центровете, тъй като хората предпочитат да чатят онлайн, вместо да говорят по телефона. Connecto.ai е компания, която разработва такива ботове за платформи, вариращи от Facebook Messenger до Viber. Клиентите им са български компании като BGMenu и Yellow Taxi, но и международни компании, които се нуждаят от 24-часова чат поддръжка, като Coca Cola, или, по-близо до дома, сръбския музикален фестивал Exit.

EnhanCV

Този генератор на индивидуализирани резюметапредоставя на студентите и професионалистите инструменти за създаване на персонализирани автобиографии, които се фокусират върху най-добрите им качества по визуален начин. EnhanCV попадна под светлината на прожекторите през есента на 2016 г., когато направи резюмета, подчертаващи силните и слабите страни на Хилари Клинтън и Доналд Тръмп преди президентските избори в САЩ.

Nasekomo

Буквално преведена като “Насекомо”, тази френско-българска компания превръща отпадъците от органични храни в биомаса от насекоми, която на свой ред се превръща в алтернатива на белтъчната храна за аквакултурите и животните. На практика, това означава хранене на черни мухи с всички видове органични отпадъци, включително компост и хранителни отпадъци, и превръщането им в богати на протеини фуражи за животни или земя.

Biodit

Основана през 2013 г., Biodit Global Technology на Юлиан Софрониев е технологична компания, специализирана в разработването на най-съвременни биометрични системи за сигурност и управление на риска. Компанията работи с различни големи клиенти в България и чужбина, включително банки, здравни заведения, производствени бази и търговски площи.

MedicHome

Уморени ли сте да чакате при лекари? Чудите се кой специалист може да е необходим за Вас? MedicHome е интернет приложение, което може да помогне за диагностицирането на заболявания и да насрочи контролен преглед в дома.

 

 

 

 

#стартъп #компании #технологии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »