Затвориха столичния зоопарк

Затвориха столичния зоопарк
A A+ A++ A

Агенциято по безопасност на храните затвори зоопарка в София заради птичи грип. При два екземпляра от умъртвените птици, които бяха незаконно транспортирани през "Дунав мост" 2, била открита болестта.

Първоначалните изследвания са доказали наличието й в лебед и патица. Окончателните резултати за щама на заболяването ще бъдат оповестени до дни, съобщиха от контролния орган.

По-рано днес стана ясно, че министърът на земеделието Румен Порожанов е разпоредил проверка на дейността на БАБХ.

Тя се наложи след сигнали от неправителствени организации и граждани за защитени видове птици, които агенцията по храните реши да умъртви. В понеделник от контролния орган съобщиха, че на "Дунав мост" 2 са спрени алпаки, мечета, гъски, патици, гълъби и патета, пише "24 часа".

“Те са транспортирани в изключително лоши условия, не са спазени никакви изисквания за хуманно отношение и не са придружени от ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния произход и здравен статус”, съобщиха от БАБХ. След това казаха, че е взето решение птиците да бъдат умъртвени по хуманен начин.

Става дума за 119 птици, проби от които са изпратени за изследване.

Забранява се достъпът на външни лица до Зоологическа градина - София до приключване мерките, които е разпоредил шефът на БАБХ Дамян Илиев. Той забранява да се транспортират яйца, фуражи за птици, отпадъци, тор от птици, оборудване, използвано в обекта и имащо досег с птици от софийския зоопарк. Пернати, за които е възможно да имат досег с диви птици, трябва да се затворят и отглеждат на закрито до отмяна на нарежданията.

#зоопарк #София #птичи грип

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »