Протестиращите за Пирин излизат с три нови искания

Протестиращите за Пирин излизат с три нови искания
A A+ A++ A

Три нови искания са включени в седмия пореден протест в Пловдив в защита на Национален парк „Пирин“. Първото е оставката на Валери Симеонов като вицепремиер. Организаторите се обосновават с прокарваната от негова страна правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация.
 
Второто искане е отхвърляне на внесените поправки в Закона за горите, които, според природозащитните организации, разрешават сечта и бетонирането в горите. Допълнително те настояват за отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от „брадвата“ (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори.
 
Третото ново искане е отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.
 
Досегашните три искани, които се запазват, са за отмяна решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, отварящи за строителство Национален парк „Пирин“, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който – цитирам: „саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България“, за обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.   
 
Освен в Пловдив, протест днес ще има в още 10 български града, както и в три британски – Лондон, Глазгоу и Бристъл.

Има промяна в мястото, на което ще се проведе протестът – вместо на пл. „Съединение“, пловдивчани и гостите на града се събират на пл. „Стефан Стамболов“ (пред общината). Часът се запазва – 18.30. 

#искания #протест #Пловдив #Валери Симеонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници