Хамид Хамид: Няма конфликт на интереси с проектозакона на Пеевски за медиите

Хамид Хамид: Няма конфликт на интереси с проектозакона на Пеевски за медиите
A A+ A++ A

В предложените промени в медийното законодателство от депутата на ДСП Делян Пеевски няма конфликт на интереси, въпреки че той притежава медии.

 

Това коментира народният представител Хамид Хамид, който също е вносител на промените, в интервю за БНР.

"Делян Пеевски е народен представител, който иска прозрачност. Дали е собственик на медии, той си го е обявил в съответните декларации и не го крие. Срещу него обаче има редица внушения, че едва ли не притежава империя, което след приемане на тези текстове може би ще видите, че не е точно така. Няма конфликт на интереси, ако се цели пълна прозрачност на този бизнес", каза Хамид Хамид.. Това каза в предаването

Депутатът акцентира, че промените са по две основни направление. "Първо, наред с доставчиците на медийни услуги, собствеността им, да се осветли тяхното финансиране и то това финансиране, което не е на пазарен принцип. Имам предвид
всяко финансиране, което е извън обичайните договори за реклама, срещу които има фактури и там контролът е от Националната агенция по приходите. Вече всички доставчици на онлайн услуги (разбира се, ако текстът бъде приет), ще декларират всяка година до 30 юни с нарочна декларация до Търговския регистър, който е публичен. Така ще излязат на светло всички тези плащания и всеки български гражданин ще може да разбере коя медия как се финансира", обясни той.

От думите му стана ясно, че според вносителите притеснително е финансирането на медии от фондации, грантове, плащане на ръка.

Втората насока на законопроекта е свързана с пунктовете за разпространение на вестници и списания. "Не е тайна, че ако дадено лице притежава значителен брой пунктове за разпространение на печатни издания, то той може по този начин да изкриви медийният пазар, така че с декларация до министъра на културата, до 31 януари всяка година тези разпространители ще обявят своя действителен собственик, както и броя крайни пунктове, в които разпространяват медийни издания. Ако се установи повече от една трета от всички пунктове притежание на едно лице, министърът на културата ще препраща тази информация до КЗК, която да предприема съответните антимонополни действия", каза Хамид Хамид.

Вносителите смятат, че законодателството изостава по отношение на онлайн медиите, затова е редно и те да попаднат под контрола на заонодателя.

#Делян Пеевски #медии #Хамид Хамид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »