Турският президент Ердоган е на официално посещение във Ватикана

Турският президент Ердоган е на официално посещение във Ватикана
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на официално посещение във Ватикана по покана на папа Франциск. То ще бъде първото на турски президент от 60 години.
 
На пресконференция във връзка с визитата Ердоган посочи, че един от основните въпроси, които ще обсъди със Светия отец, е проблемът за Ерусалим, който нагнети отношенията между мюсюлманския и християнския свят.
 
Ердоган, веднага след решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви Ерусалим за столица на Израел, бе разговарял с папата по телефона. Ердоган подчерта, че решението на Тръмп е в нарушение на международното право и с папата са на едно и също мнение.
 
"Аз искам да благодаря на папа Франциск за изразената позиция.Той направи изключително важно послание към християнския свят, защото Ерусалим не е проблем само на мюсюлманите. И двамата сме застъпници за статута на Ерусалим и изразяваме волята да го запазим. Никоя нация няма право да предприема стъпка в едностранна посока и няма право да нарушава международното право по проблем, който интересува милиони хора по света", каза Ердоган.
 
Отношенията между Турция и Ватикана, а също и актуални регионални въпроси, между които мигрантската криза и тероризмът, се предвижда да бъдат сред темите, които ще бъдат обсъдени на срещата на Ердоган със Светия отец.

 
Изключителни мерки на най-високо ниво ще бъдат взети за сигурността на Ердоган и турската делегация. 3500 служители от сигурността са мобилизирани за охраната на височайшия гост.

#Реджеп Таийп Ердоган #Ватикана #папа Франциск #Ерусалим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"