БСП с ултиматум към Московски: Или оставка на шефовете на БДЖ, или твоята

БСП с ултиматум към Московски: Или оставка на шефовете на БДЖ, или твоята
A A+ A++ A

БСП даде ултиматум на министъра на транспорта Ивайло Московски до 24 часа да уволни ръководството на БДЖ и заплаши, че ако не го направи, то партията ще поиска неговата оставка.

 

„За пореден път сме свидетели на злоупотреби или действия, граничещи с такива, в БДЖ. Приехме антикорупционния закон, вотът на недоверие беше отхвърлен от управляващите, но е явно, че проблемите с корупцията в България продължават”, каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски на пресконференция в централата на партията.

Той добави, че случаите, които излязоха в медиите през последните дни са показани от левицата още през 2016 г., отново на пресконференция.

„Тогава говорихме аз и двама служители на БДЖ, които след тази пресконференция бяха уволнени”, припомни Свиленски.

Той бе категоричен, че борбата с корупцията в дружеството приключва с уволнението на тези двама служители, които са имали доблестта да разкажат какво се случва с ремонтите, заплащането на машинистите и футболния отбор в БДЖ.

 

Народният представител припомни още, че тогава са изнесени факти и схеми, които не са променени и до днес.

„До август 2016 г. министър Московски не знаеше, че в БДЖ има футболен отбор. Този отбор, обаче се оказа частна структура, извън дружеството и това бе признато от изпълнителния директор”, каза още народният представител.

Той попита защо спортистите в този клуб са назначени в БДЖ,  след като са картотекирани като футболисти.

Свиленски бе категоричен:

"Корупцията продължава да съществува във всяко едно държавно дружество."

Той заяви, че левицата настоява министър Московски да освободи цялото ръководство на БДЖ.

”Ако той продължава да държи на него и твърди, че то изпълнява задълженията си и не го освободи, ще поискаме неговата оставка”, категоричен бе социалистът.

Той заяви, че  не може в 21 век, в държава член на ЕС, служители да бъдат заплашвани с думите - „мъртъв си” за това, че са се осмелили да дадат сигнал за корупция.

„Ние ще защитим всеки един служител, който е заплашен, затова искаме Сметната палата да влезе спешно на одит в БДЖ, а Инспекцията по труда да провери по колко часа работят машинистите”, каза още Георги Свиленски.  

 
„От БСП многократно сме използвали всички възможности да задаваме въпроси и да търсим отговорността и мерките, които се взимат, за решаване на проблемите на БДЖ“. Това заяви народният представител от левицата Димитър Данчев.

Той припомни случаи, в които локомотив се запали на гара, а дефектни спирачки станаха причина за инцидент с влак.

„Това са инциденти, по които не се взима никакво отношение“, допълни Данчев.

Той подчерта, че служителите работят много часове, извън допустимата норма, ремонти се извършват некачествено, спрени са влакове, а хора се извозват с автобуси, има и съкратен график за движение на влаковете.

„Тези инциденти са заплаха за здравето и живота на хората. На този фон, БДЖ поддържа футболен отбор. Това е недопустимо“, категоричен е народният представител.
 
Според бившият изпълнителен директор на БДЖ Християн Кръстев е недопустимо машинистите да имат толкова много работни часове. 

„Недопустимо е машинистите да имат толкова много работни часове. Това е равносилно на самоубийство или убийство на самите пътници, които се возят във влаковете. Не може човек, който е спал 4 часа, да отиде да управлява бързия влак София – Варна, да спи във Варна 8 часа, да се върне и пак да го пишат на работа”, каза той.

По думите му има начин да бъдат подсигурени достатъчен брой локомотивни машинисти и оправданието на управлението на БДЖ не е истина. Той опроверга думите на изпълнителния директор на БДЖ, че такива ремонти, които сега се правят, се извършвали от десетилетия.

„Това не е истина. Тези ремонти се извършват по договор, който е подписан през 2016 г. Никога преди това, такива ремонти в БДЖ не са извършвани”, отсече Кръстев.

Той обясни какъв е принципът на ремонтите сега, а именно - в депо на БДЖ, с персонал на БДЖ, с техника, оборудване и пари на БДЖ, а накрая се плаща на частна фирма.

#БСП #Ивайло Московски #БДЖ #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »