Омбудсманът открива гореща линия за сигнали срещу некоректни работодататели

Омбудсманът открива гореща линия за сигнали срещу некоректни работодататели
A A+ A++ A

Омбудсманът Мая Манолова ще открие гореща телефонна линия за сигнали срещу некоректни работодатели. Експерти на институцията ще консултират какви стъпки трябва да предприеме обърналият се за помощ работник, за да си получи парите от Фонда за гарантиране на вземанията от фалиращи предприятия.

Това стана ясно днес на съвместна пресконференция с президента на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров, съобщиха от пресофиса на обществения защитник.

По-късно омбудсманът и двата синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, внесоха в парламента искане за законодателни промени, отнасящи се до чл. 245, ал. 1 от Кодекса на труда, който дава право на работодателите при добросъвестно изпълнение на задълженията на работника да изплаща едва 60% от полагащото му се трудовото възнаграждение.

Това стана, след като на 16 януари 2018 г. Конституционният съд не успя да формира необходимото мнозинство и да се произнесе по искането на Манолова за обявяване на текста за противоконституционен. 

Според обществения защитник с решението си Конституционният съд реално е узаконил неплащането на работни заплати. “На практика той конституционализира трудовата експлоатация. Такова чудо няма никъде по света. За добросъвестно поведение да се предвижда санкционна норма“, категорична бе Манолова.

Омбудсманът и синдикатите настояват депутатите да обсъдят и приемат законодателни промени в Кодекса на труда, които или да отменят чл. 245 от Кодекса, или да ограничат във времето възможността при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения да се плащат до 60% от заплатата. Те ще предложат това да се случва само в рамките на 1 месец от календарна година и само при определени обстоятелства, свързани с временни затруднения на работодателя, които да се декларират своевременно пред териториалното поделение на Главна инспекция по труда.

„Надяваме се, че това, което не беше направено от Конституционния съд, да бъде поправено от народните представители, които да застанат на страната на хората на труда и да защитят достойнството на българските граждани“, допълни общественият защитник.

По-късно през деня Манолова и Димитров се срещнаха с протестиращите работници от обувна фирма „А. М. Shoes” в Дупница, които от два месеца не са получавали заплати. Двамата на място разясниха какви действия трябва да предприемат работниците, за да си получат трудовите си възнаграждения от фонда.

#Мая Манолова #телефонна линия #некоректни работодатели #работник #Пламен Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"