САЩ ще задминат Саудитска Арабия по производство на петрол

САЩ ще задминат Саудитска Арабия по производство на петрол
A A+ A++ A

Съединените щати трябва да надминат Саудитска Арабия като световен производител на петрол номер две след Русия тази година, тъй като шистови компании привлечени от покачващите се цени, засилват сондажите, съобщи Международната агенция по енергетика в петък, цитирана от БГНЕС.

"Тази година обещава да бъде рекордна за САЩ", пише IEA в месечния си пазарен доклад.

Производството на суров петрол от 9,9 млн. барела на ден в Съединените щати беше най-високото ниво за близо 50 години, "което ги постави рамо до рамо със Саудитска Арабия, втория по големина в света производител на суров петрол след Русия", каза IAE.

"Непоколебимият растеж трябва да доведе до това САЩ да видят връх в исторически план от над 10 млн. барела, изпреварвайки Саудитска Арабия и съперника си Русия през 2018 г., при условие че ограниченията на ОПЕК/не-ОПЕК продължават да съществуват".

Глобалното намаляване на доставките доведе в началото на 2016 г. цените на петрола до 30 долара за барел.

Но страните производители - вътре и извън картела на ОПЕК, сключиха сделка в края на 2016 г., за да намалят производството и да повишат цените.

Геополитическото напрежение и намаляването на петролните запаси също допринесоха за възстановяването.

Суровият петрол наскоро се повиши до над 70 долара за барел за пръв път от 2014 г. насам, след като ОПЕК и страните извън ОПЕК се договориха да разширят своите обединени съкращения до края на тази година.

 

#Саудитска Арабия #петрол #Русия #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »