Белгия и Холандия промениха границите си заради обезглавен труп

Белгия и Холандия промениха границите си заради обезглавен труп
A A+ A++ A

Холандия и Белгия мирно промениха националните си граници, като размениха голям участък земя.

Това се случи, след като преди 4 години на границата бе открито обезглавено тяло. Случаят предизвика юридически хаос. Холандските власти нямаха право да разследват случая, тъй като по документи това беше белгийска територия.

Преди границата между двете държави се определяше по дъното на река Мьоз - на изток от белгийския град Визе и на запад от холандското село Ейсден. През годините коритото на реката бе променяно за нуждите на корабоплаването. В резултат територия, която се намира под юрисдикцията на Белгия, се оказа от холандската страна на реката. С времето полуостровчето си спечели репутацията на място, на което царят хаос и беззаконие. Белгийските власти, под чиято юрисдикция беше районът, не успяваха да упражнят контрол по чисто географски причини. За да стигнат дотам, полицаите трябваше да се придвижват с лодки.  

От 2018-а година влезе в сила споразумението, според което Белгия отстъпва на Холандия 11 хектара земя, а в замяна получава 3 хектара, на които има част от шлюз, построен да улеснява трафика между двете страни.

Сега холандските власти контролират реда на полуострова, Като компенсация те ще получат атрактивни селски територии и природни резервати.

"Споразумяхме се границите да бъдат променени мирно", каза външният министър на Белгия Дидие Рейндърс през 2016 г., след като сключи сделката.

#Холандия #Белгия #граници #земя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"