Пътна полиция започва да проверява автомобилите колко замърсяват

Пътна полиция започва да проверява автомобилите колко замърсяват
A A+ A++ A

Столична община предостави 7 газ анализатора, с които КАТ да измерва нарушават ли нормите за замърсяване на въздуха автомобилите. В рамките на един месец КАТ ще даде възможност на шофьори, които имат желание, да си проверят нивата на замърсяване от автомобилите, без санкции.

"Изпълняваме цялостна програма за подобряване чистотата на въздуха в София и обявихме, че това е наш стратегически приоритет, който изпълняваме заедно с наши партньори. Анализите посочват, че около 60% от замърсяването на въздуха идва от движението на автомобили, а около 40%-от битовото горене. През зимата основно е битовото горене, но сме длъжни и предприемаме възможните мерки по всички линии", обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

"Затова при разговор върху това да има по-строг контрол върху замърсяването със СДВР и началника на отдел Пътна полиция Тенчо Тенев, стигнахме до извода, че КАТ могат да извършват тази дейност, ако имат достатъчно уреди. Затова Столична община закупи 7 газ анализатора, които предоставихме на Пътна полиция, за да може да не се допускат автомобили, които не отговарят натехнически изисквания за замърсяване на въздуха", уточни кметът на София.
 
Стойността на газомерите е около 70 000 лв. със средства от бюджета на Столична община.

Фандъкова припомни, че общината през септември е направила измерване с испанска лаборатория и се показало, че само около 6,5% от автомобилите в София, които са били измерени,имат замърсяване над допустимите норми. "Тези автомобили допринасят за една четвърт от замърсяването. Очакваме и по-строг контрол и в пунктовете за техническите прегледи на автомобили, за да може да имаме разбирането, че чистотата на въздуха зависи от всички нас", обясни тя.
 
От своя страна министърът на околната среда и водите Нено Димов похвали инициативата на Столична община и подчерта, че тя трябва бъде направена и от останалите пунктове, които общо са 28.
 
"По ОП "Околна среда" в момента не е допустима подобна тип дейност, ще преговарям с Европейската комисия и ще се опитам да намеря финансиране, така че да има проект да бъдатзакупени газ анализатори и за останалите пунктове. Ако не го направим в цялата страна няма да има необходимия ефект. Това е една добра първа стъпка. Пътният трафик и битовото отопление са двата източника за замърсяване на въздуха така, че трябва да работим успоредно и по двете", подчерта ресорният министър.

Той допълни, че тъй като общините имат силно ограничен ресурс, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще преговаря с ЕК, МВР да може да бъде бенефициент по оперативна програма и да се отпуснат средства така, че държавата да осигури средствата за газ анализатори за всички 28 области в страната.

#газ #замърсяване на въздуха #КАТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »