Над 100 млн. лв. ще инвестира София в транспортна инфраструктура през 2018 г.

Над 100 млн. лв. ще инвестира София в транспортна инфраструктура през 2018 г.
A A+ A++ A

Над 103 млн. лв. предвижда да инвестира Столичната община в транспортна инфраструктура през 2018 г., като 37 млн. лв. са инвестиции в трамваен релсов път. За първи път през следващата година средствата за транспортна инфраструктура в София се разделят по равно между инвестиции в големите улици и булеварди и ремонта и изграждането на квартални улици. Това каза в интервю за БТА кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова. 

По думите й от следващата година Столичната община ще има възможност да насочи повече средства в ремонта и изграждането на квартални улици с помощта на районните кметове. Предстои определяне на приоритетните обекти във всеки един от 24-те района на София.

Подмяната на транспортните средства е друг приоритет с оглед поетия ангажимент за модернизиране на градския транспорт. Подготвя се закупуването на нови 142 автобуса на природен газ и първите 20 електробуса, които ще започнат да се включват в движението на града още в края на годината.

По този начин ще успеем да изпълним много амбициозната програма за промяна на автобусите и през 2019 г. да сведем средната възраст на автобусите между 6 и 7 години, което е един много добър европейски стандарт. Само за последните 2-3 години успяхме да сведем средната възраст от 30 на 9 г., посочи Фандъкова.

Проектът за метрото e освен стратегически транспортен обект и стратегически екологичен проект - с него очакваме да спестяваме 90 хил. т. вредни емисии на година, каза още градоначалникът. То се строи основно с европейски средства, но изисква и собствено финансиране. Средствата в бюджета за него са 327 млн. лв., от тях 16,7 млн. е собственото финансиране. За следващата година залагаме над 16,5 млн. лв. от бюджета на Столичната община за финансиране на третата линия на метрото.

Центърът за градска мобилност ще завърши през 2018 г. строителството на два буферни паркинга - при метростанцията при Стадион "Васил Левски" и при метростанция "Сливница". Съществуващите буферни паркинги на Бизнес парк София, на бул. "Цариградско шосе" и на бул. "Черни връх" все повече се използват. Довършва се надграждането на системата за управление на трафика с приоритизация на транспортните средства от градския транспорт, каза още Фандъкова.

Образователната инфраструктура е друг основен приоритет на общината, изтъкна столичният кмет. Важна цел е да се върви към едносменен режим на обучение във всички столични училища - в 92 училища в София има възможност за едносменен режим, а в останалите 84 училища - децата учат на две смени. Въпросът е сложен и не може да се реши механично, затова се прави анализ, на чиято основа ще се направи план, каза Фандъкова. 

По думите й качественото образование изисква да се спазва капацитетът на съответните сгради на училищата. Много е важно в следващите години директорите така да разработят своите планове, че да не приемат все повече и повече ученици в първи клас, каза тя. Фандъкова отбеляза, че продължава разширяването на училища. 

През 2018 г. ще завърши строителството на 3 нови детски градини, ще започне изграждането на други осем. Предвижда се и мащабен проект за енергийна ефективност и цялостно обновяване на 26 училища и детски градини. В следващите две години ще се работи и за подобряване на състоянието на училищните дворове.

Всички проекти на Столичната община за 2018 г. се подчиняват на основната цел - подобряване на околната среда и качеството на въздуха. Това е стратегически приоритет и за следващите години и изисква обединяване на усилията на общината, държавата и цялото общество, посочи столичният кмет.

#квартални улици #Йорданка Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"