Засилено полицейско присъствие следи за безопасността по празниците

Засилено полицейско присъствие следи за безопасността по празниците
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Трима министри - Валентин Радев на МВР, Ивайло Московски на транспорта и Николай Нанков на регионалното развитие, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова и шефът на АПИ Дончо Атанасов оповестиха предприетите мерки за безопасност. Те обхващат пътищата, търговските центрове и в населените места по коледните и новогодишни празници.

Вътрешният министър Валентин Радев обяви, че основна грижи на МВР ще е контрол по пътищата, за да се избегнат ПТП-тата. Засилва се и контролът по отношение превишаване на скоростта. Ще има проверки за наркотици и алкохол на водачите.

Ще има и засилени проверки на документите за шофиране, заради водачите, които карат без книжки. СДВР ще засили контрола си за входа и изхода на Столицата, заради автомобилите, които излизат от София.

Засилва се присъствието, на местата където има струпване на граждани. Там ще има и полицаи с късоцевно оръжие.

Радев подчерта, ще всички автомобили над 12 т ще бъдат обект на специален контрол, защото те запушват пътищата и често са участници в ПТП.

Той заяви, че миналата година са загинали 20 души, а 230 са ранени по празниците, а амбицията тази година е да бъдат избегнати. Магистралите също ще са обект на засилена проверка.

Транспортният министър Ивайло Московски обяви, че за празниците екипите на АПИ и Пътна полиция ще си взаимодействат.

Ще бъдат взети превантивни мерки, като ИА "Автомобилна администрация" ще проверява транспортни предприятия, основно на автобуси. Във всяка област ще има минимум по един екип, който ще дава дежурства. Анализирани са конкретни точки, където се очаква да е по -рисков трафикът, като там ще има мобилни екипи.

Набляга се на контролни дейности, проверки и технически прегледи и когато се констатират нарушения да им се дава гласност.

Московски обърна внимание на зачестилите нарушения при преминаване на жп прелези и призова да се спре, по думите му, това безумие.

Кметът на София Йорданка Фандъкова очаква засилено полицейско присъствие, заради засиленият трафик на вход-изходите на града. Тя призова собствениците на търговските центрове да вземат мерки за регулиране на трафика от подземните паркинги. Където е необходимо ще се регулира трафика чрез системата за регулиране на трафика, допълни още тя.

Във връзка с безопасността на движението, Фандъкова призова МВР да има предвид, че в късните часове на деня трябва да има контрол на скоростта по столичните булеварди.

Регионалният министър Николай Нанков обяви, че до21 декември спират всички ремонтни дейности по пътищата. Неговото ведомство работи с НИМХ и ще се дава превантивно информация за времето. Над 3000 снегопочистващите машини са в готовност, стана ясно още от думите му.

Нанков съобщи, че от петък, 22 декември, започва разпространение на винетките за 2018 г. Новото е, че ще има 3 месечна винетка, която ще струва 54 лв. Винетката вече ще важи не за календарна година, а за година от датата на закупуването й.

#засилено полицейско присъствие #полиция #празници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »