Средната възраст на нашите учители е с 10 години повече от тази в ЕС

Средната възраст на нашите учители е с 10 години повече от тази в ЕС
A A+ A++ A

53 години е средната възраст на българските учители през януари 2017 г. според МОН. За сравнение, средната възраст на учителите в чужбина според Talis e 42 години за САЩ и 43 години за Европа, информират от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

От синдиката представят различните проблеми пред българското образование в обобщаващо становище за изтичащата 2017-та година. Те цитират данни на НСИ за 2015 година, когато средната възраст на българските учители е била 59 години.

През 2016 година над 10 хиляди учители са придобили пенсия. От националната програма "Оптимизация на училищната мрежа" са похарчени 54 милиона лева за възстановяване на обезщетения. Хиляди учители - пенсионери работят, а само след три години 30 000 педагогически специалисти ще напуснат образователните институции, защото няма да имат силата и иновативността да преподават и възпитават новото поколение.

От синдиката заявяват, че увеличението с 15% на всички учителски заплати, без разлика дали базата им е ниска или висока допълнително увеличава разликата между 605 и 1200 лв. Има ли логично обяснение защо директорите на образователните институции, скрито от учителите, по нарочен механизъм, вземат между 825 и 1548 лв., питат риторично от браншовата организация.

От синдиката припомнят, че над 17 000 ученици са влезли в образователната система след упоритата работа на екипите за обхващане на напусналите училище деца. В началото в екипите е имало и полицаи и социални работници, но по-късно в екипите са останали само учителите. Без устойчива политика тези деца едва ли биха останали в училище, уверени са от синдиката-

Председателят на синдикат "Образование" Юлиян Петров призовава проблемите в образованието да се назовават ясно и конкретно. "Усетиш ли, че яздиш умрял кон, слез от него.", цитира индианска мъдрост Петров и припомня, че е време да се помисли как да се върне авторитета, доверието и лидерството в учителската професия.

Нека защитимучителя реално от излишната бумащина, от родителската агресия, отмногобройните вменени отговорности, резултат от безсилието ислабостта на институциите. Ако не го направим, ще изгубим несамо учителите, но и нашите деца, пишат от синдиката.

"Да спрем да говорим, че правим някаква реформа, при условие, че не сме готови да платим нейната цена. 3.6% за образование вместо 6% е ярко доказателство, че реформа ще има, но не сега", пише Юлиян Петров.

Крайно време е да признаем колко училища сме затворили, но и да обещаем, че ще има нови. Да признаем, че двусменната организация е порочна, но до десет години ще я оставим в историята. Да признаем, че образователните ни институции не отговарят на техническите и физическите изисквания за учебна среда, но да обещаем и осъществим качествен и отговарящ на съвременните условия ремонт, но не с парите от заплатите на учителите и директорите.

В заключение от синдиката цитират следната максима: "Действията доказват, че думите нищо не означават.".

#учители #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"