Цацаров „за“ единен регистър за СРС

Цацаров „за“ единен регистър за СРС
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

"В медиите г-н Рашков хвърли много тежки обвинения. Тези тежки обвинения трябва да получат отговор. Мисля, че отговорите на тези тежки обвинения трябва да бъдат дадени в стила на г-н Рашков.". Така главният прокурор Сотир Цацаров мотивира искането си за изслушване на председателя на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков и цялата служба в Комисията за контрол на службите и Комисията по вътрешна сигурност в парламента.

По думите на Цацаров всичко, което Рашков твърди, трябва да получи отговор в парламентарните комисии. Според него трябва да се чуе становището на цялото бюро за контрол на СРС.

Нямам никакво намерение да влизам в личен диспут с Рашков, увери Цацаров и поясни, че каквото и да говори председателят на Бюрото, трябва да бъде с документи, а "това мисля, че не е силната му страна".

По думите на главния прокурор през 2015 г Рашков е заявил, че Бюрото разполага с методика за извършване на проверка. Той е поискал тази методика с две писма до Бюрото и с писма до всеки от членовете, но не я е получил. "Аз твърдя, че те тази методика я нямат", категоричен беше Цацаров.

Тогава е получил писмо от Рашков да изпрати указание до прокуратурите, с което да съдействат на членовете на Бюрото. Такова указание има, но според Рашков то пречи на Бюрото да си вършат работата. Цацаров поясни, че това указание е от 2015 г и две години то не му е пречило да си върши работата.

Цацаров коментира дали членовете на Бюрото за контрол на СРС имат достъп до записите на Специалните разузнавателни средства. По думите му, Бюрото контролира даване на разрешението за СРС, законно ли е, спазен ли е срока, правилно ли е дадено от съда.Главният прокурор попита защо при тези правомощия на Бюрото те трябва да четат материалите, до които имат достъп разследващите. Данните относно съдържанието на СРС-тата по закон нямат право да се четат от Бюрото за контрол на СРС. Има забрана по НПК, уточни главния прокурор.Трябва да има единен регистър на СРС, категоричен беше Цацаров. Това трябва да стане с изменение в закона за СРС. Според него няма пречка този регистър да бъде в Бюрото.

#Цацаров #СРС- та

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »