България ще подкрепи влизането на Черна гора в ЕС

България ще подкрепи влизането на Черна гора в ЕС
A A+ A++ A

България и Черна гора имат добри междусъседски отношения и ще продължат да ги развиват, особено по време на българското европредседателство. Около това се обединиха след среща в парламента председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на Скупщината на Република Черна гора Иван Брайович. Делегация, водена от председателя на черногорския парламент, е на двудневно официално посещение в България.

Черна гора се надява да отвори оставащите три преговорни глави по време на българското европредседателство. Това обяви пред медиите в парламента председателят на Черногорската скупщина Иван Брайович. Караянчева увери, че като председател на Евросъюза нашата страна ще помогне на Черна гора да отвори трите последни глави от преговорите си с Брюксел.

„Ние, от своя страна, потърсихме и получихме подкрепа за кандидатурата ни за секретариата на ПСЮИЕ в България“, съобщи тя.

Караянчева подчерта, че една от основните задачи на нашето председателство е приобщаване на Западните Балкани към ЕС. На парламентарно ниво ще продължи доброто сътрудничество на групите за приятелство.

Иван Брайович подчерта колко важни са парламентарното сътрудничество и парламентарната дипломация, които оцени като първа основна крачка за добрите отношения между двете държави.

 
„Добрите двустранни политически отношения са главната предпоставка за развитие и на добри икономически отношения, на туризма“, посочи гостът.

Председателят на Черногорската скупщина изрази удовлетворение, че е чул от колежката си Караянчева и от българския премиер преди това, че за българското председателство приоритет са Западните Балкани в т.ч присъединяването на Черна гора. Затова са напълно реални и основателни нашите очаквания да отворим оставащите три глави именно през периода на българското европредседателство, посочи Брайович.
 
Той благодари и за подкрепата на България за членството им в НАТО. На свой ред гостът покани председателя на Народното събрание да посети Черна гора.

#България #Черна гора #ЕС #европредседателство #Иван Брайович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »