Петролът поскъпва

Петролът поскъпва
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Цената на петрола сорт Брент е поскъпнала с около 1,5% до 65,53 долара за барел, като това най-високата стойност на "черното злато" от 24 юни 2015 г. насам, съобщават световните информационни агенции.

Причината за поскъпването е затварянето на нефтопровода Forties в Северно море заради непланиран ремонт.

Това, заедно с усилията на картела ОПЕК за повишаване на цените, намали предлагането на суровината на пазара и вдигна котировките.

Американският еталон WTI в същото време се търгува по $58,36 за барел, с 0,37 процента над нивото от края на вчерашната сесия.

Работата на най-големия британски петролопровод Forties, с мощност 450 000 барела на денонощие, е била преустановена в понеделник заради откриване на пукнатини по съоръжението.

Този скок в цената на Brent разшири разликата със стойността на WTI над 7 долара за барел, до максимално от май 2015 година и направи експортът на суровината от САЩ по-привлекателна.

Ръстът на петролния добив в САЩ до 9,71 милиона барела в денонощие също така способства за задържане цената на американския еталон WTI.

Тази тенденция подкопава усилията на участниците в споразумението между ОПЕК и Русия, целящо чрез съкращаване на добива да намали предлагането на пазара и стабилизира цените на по-високо равнище.

#петрол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"