Над половината български работодатели ще вдигат заплатите през 2018 г.

Над половината български работодатели ще вдигат заплатите през 2018 г.
A A+ A++ A

Ще има ли ръст на заплатите през 2018? Бизнесът разкри част от плановете и очакванията си за следващата година.

"Повече от половината работодатели - 51 на сто, предвиждат увеличение на заплатите. 17% от хората, управляващи фирми, нямат възможност за това. А 2% от фирмите ще намалят заплатите на своите служители", каза председателят на Българската търговско-промишлената палата Цветан Симеонов пред Нова телевизия.

Най-сериозен ръст на заплатите ще има в секторите промишленост, IT и телекомуникации, недвижими имоти и търговия.

 Според проучването на БТПП по-голямата част от бизнеса - 79 процента, предвижда възнагражденията догодина да нараснат с до 10 на сто. "Скромно от гледна точка на работниците е повишението, което предвиждат преобладаващата част от фирмите, но това е доста добре на фона на това, че през следващата година не се очаква сериозна инфлация", каза Симеонов и обясни, че хората ще усетят това повишение по джоба си.

Между 10 и 20 на сто от фирмите споделят намерения за увеличение на заплатите с до 20 на сто, а едва 1 на сто от бизнеса смята да вдигне възнагражденията на служителите си с повече от 20 на сто.

От изследването става ясно още, че над 38 на сто от фирмите имат намерение да наемат хора, а близо 6 на сто - да съкращават работници. Сред секторите, в които ще се търсят кадри, са ИТ и аутсорсинг сектора, производството на автомобилни части, производството на метални изделия, производството на оптика и компютърна техника. Симеонов обясни, че това са все сектори, които имат добър имидж в чужбина и инвеститори, които вече развиват бизнес у нас, смятат да го разширят.

Очаква се догодина сред най-търсените професии да са програмистите и хората, занимаващи се с поддръжка на софтуерни системи. Сред търсените кадри ще попаднат и сервитьори, готвачи и обслужващ персонал за нуждите на туризма, общи работници в строителството, както и международни шофьори.

Според проучването на БТТП 68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси за предстоящите празници, 20 на сто от работодателите ще оставят служителите си без коледен стимул, а 17% още не са решили дали ще имат възможност. 87 на сто от фирмите предвиждат да дадат коледни бонуси в размер до 500 лева, 9 на сто - между 500 и 1000 лева, а 4 процента над 1000 лева.

#ръст #работодатели #промишленост #IT #недвижими имоти #търговия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »