Гърция отряза Ердоган за ревизия на Лозанския договор

Гърция отряза Ердоган за ревизия на Лозанския договор
A A+ A++ A

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос отхвърли ревизия на международния договор, определящ границите между Гърция и Турция.

"Лозанският договор определя територията и суверенитета на Гърция и Европейския съюз и този договор за нас не може да бъде обект на предоговаряне. Няма никакви пропуски, няма нужда да бъде преразглеждан или да бъде актуализиран", настоял Павлопулос по време на срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който е на двудневно посещение в съседната страна.

Ердоган беше цитиран по-рано в интервю за гръцки вестник, в което предложил ревизия на Лозанския договор от 1923 г., който установи границите на съвременна Турция. Пред Павлопулос Ердоган коментирал, че имало някои детайли в Лозанския договор, които не били ясни.

Посещението на Ердоган е първото на турски държавен глава в Гърция от 65 години. Джелал Баяр е бил последният турски президент, който е бил на официално посещение в Гърция през ноември 1952 г.

Ердоган, който за последно посети Гърция като премиер през 2010 г., беше поканен от Павлопулос. Ердоган също така ще се срещне с гръцкия премиер Алексис Ципрас и с етнически турци в Западна Тракия.

Турският президент се очаква да обсъди бъдещото сътрудничество в области като борбата срещу тероризма, търговията, транспорта, енергетиката, туризма, културата, Кипър, миграцията. Също така ще бъдат засегнати въпроси, засягащи малцинствата в двете страни, отношенията на Турция с ЕС.

Екстрадицията на турските войници, избягали в Гърция след неуспешния преврат в Турция на 15 юли през 2016 г., също ще бъде обект на обсъждане.

#Прокопис Павлопулос #Гърция #Турция #Реджеп Тайип Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »