Българинът пие все по-малко

Българинът пие все по-малко
A A+ A++ A

България е сред страните от ЕС с най-голямо намаление на консумацията на алкохол за 10-те години между 2006-а и 2016-а. У нас, в Латвия и Финландия спадът на разходите за алкохол е с 0.5%. Трите страни са на второ място след Литва, където през 2006 г. за алкохол са отивали 5.2% от общите разходи за потребление, показват данни на Евростат.

Обратната тенденция се наблюдава в Кипър и Чехия, където се пие все повече. Двете страни са с най-голям ръст в ЕС - 0.4%. В Кипър разходите за алкохол са се увеличили от 1.6% на 2% от общите, а в Чехия - от 3.2% на 3.6%.

Миналата година европейците са похарчили 130 милиарда долара за алкохол или 1.6% от общите им разходи за потребление. Средно на един жител на ЕС се падат по повече от 250 евро, като това не включва платеното в ресторанти и хотели.

Сравнението по пера показва, че годишните разходи на домакинствата за алкохол са приблизително равни на тези за здраве, както и че те са малко над вложените в образование.

На ниво ЕС най-много алкохол се купува в трите прибалтийските републики в Съюза. В Естония харчат за алкохол 5.6% от общите си разходи, в Латвия - 4.8%, а в Литва - 4.2%. Следват ги Чехия и Полша с по 3.6 на сто, Унгария и Финландия (по 2.9%)

В противоположния край с най-малки разходи за алкохол са Испания (0.8%) и Италия (0.9%), пред Австрия (1.3%), Португалия (1.4%) и Германия (1.5%).

България е в "златната среда" с 1.6% - средното за ЕС, заедно с Белгия и Великобритания.

#алкохол #Латвия #Финландия #Литва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"