Бисер Петков: През 2018 г. повече семейства ще получават детски

Бисер Петков: През 2018 г. повече семейства ще получават детски
A A+ A++ A

Повече семейства получават детски надбавки. Това обяви в ефира на БНТ социалният министър Бисер Петков. Приблизително 20 хил. семейства повече получават надбавки следващата година. Министърът коментира, че тези плащания не са увеличени драстично в Бюджет 2018 г., за сметка на това е увеличен броят на хората, които ползват детски. Вдигната е и минималната сума за хората, които могат да получават детски от 400 на 450 лв. Идеята е член на семейството с доход 400-500 лв да получава семейни добавки в размер на 80% от пълната сума.

Министърът обясни, че се гони резултат, при който 4-членно семейство, от което и двамата възрастни получават заплати около средната, да може да получава социални надбавки.

Относно високата безработица Петков обясни, че е разделена на три групи. Сезонни работници; млади, които нито учат, нито работят; хора издържани от близки в чужбина.

"Към всяка една група трябва да се подходи индивидуалност. До 2020 г. ще работи програма за насърчаването на тези хора да запознат работа", изтъкна министър Петков.

По мнение на министъра тези хора се явяват целева група, към която Министерството на труда ще се насочи.

Социалният министър обясни още, че БВП расте отнесено към разходите, вписани по бюджет по социалните въпроси.

Министърът на труда и социалната политика увери, че работниците ще бъдат защитени. По негово мнение ситуацията се драматизира излишно. "Аз мога да ви уверя, че Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" ще направи всичко възможно да защити работниците и служителите, а решението дали ще има облагателен срок за заплати е в ръцете на народните представители", изтъкна Петков.

Срокът след прекратяването на отношенията между работодатели и работници се удължава в законопроекта.

Социалният министър обясни още, че БВП расте отнесено към разходите, вписани по бюджет по социалните въпроси.

Петков похвали и работата по пенсионното осигуряване. Той информира, че заявление за получаване на пенсия вече може да бъде подавано и по електронен път. По думите му от 2019 г. ще има преизчисляване на пенсиите. Така най-общо пенсията ще зсе изчислява за дохода, получен след 1997 г.

#надбавки #Бисер Петков #Бюджет 2018 #безработица #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »