Apple Watch вече може да разпознава инфаркт

Apple Watch вече може да разпознава инфаркт
A A+ A++ A

Устройство, вградено в новия Apple Watch, свързва две функции – следенето на пулса и сензорите за активност, като ги използва на съвсем друго ниво чрез изкуствен интелект, пише Bloomberg. 

KardiaBand от AliveCor, с която си партнира Apple, използва невронна мрежа, за да прогнозира и анализира сърдечния ритъм на база историята на човека и набор от данни за сърдечносъдовата дейност, както от болни, така и от здрави хора. Устройството измерва сърдечния ритъм на всеки пет секунди и съобщава на потребителя кога излиза извън очаквания диапазон. Технологията не прилага данните за общия диапазон, в който би трябвало да е сърдечният ви ритъм, а вместо това определя кое е необичайно за вас.

Apple Watch вече използва машинно обучение, за да идентифицира кога сърдечният ритъм се отклонява от обичайното, но персонализираният подход излиза на преден план. Когато устройството разбере, че сте извън нормата, то ви подканя да запишете електрическите импулси на сърцето, като използвате технологията за електрокардиограма (ЕКГ) в часовника. Процесът изисква да поставите пръст върху сензора за 30 секунди, след което резултатите се появяват на екрана на устройството. След това записът може да бъде изпратен на лекар.

Портативните ЕКГ четци, които работят със смартфони, са налични от няколко години, като позволяват на потребителите да проследяват електрическите импулси на сърцето си по желание, използвайки отделно устройство. Основният въпрос беше да знаете кога точно да го направите. За хората, застрашени от усложнения от сърдечно-съдовите заболявания, като инсулт, подобни устройства скоро могат да започнат да играят ключова роля, като помагат на потребителите да избягват опасни ситуации.

"Това е продължително следене на сърдечния ви ритъм, което ви позволява да знаете дали нещо потенциално излиза извън нормите“, коментира Ерик Тупъл, директор на Scripps Translational Science Institute и професор по молекулярна медицина, който не е свързан с разработката на технологията. „За първи път виждам изкуствен интелект в умен часовник. Това определено е стъпка в правилната посока“.

Технологията може да засече опасни аномалии, като предсърдно мъждене. Това състояние се характеризира с нестабилен ритъм, който може да доведе до смъртоносни кръвни съсиреци и удар, като се развива при около една четвърт от хората на възраст над 40 години.

И все пак тази технология не е евтина. KardiaBand, първият медицински аксесоар, за която Американската администрация по храните и лекарствата даде одобрение да се ползва в Apple Watch, се продава за 199 долара. Потребителите трябва да се абонират за премиум услугата на AliveCor, която е струва 99 долара годишно. Разбира се, трябва да имат и Apple Watch Series 3, които в САЩ се продават по 399 долара.

Apple обяви и собствена инициатива за проучвания в тази област на медицината, като пусна приложението Apple Heart Study, което има за цел да събира данни за необичайна сърдечна дейност. 

#изкуствен интелект

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"