КНСБ се разгневи на депутатите

КНСБ се разгневи на депутатите
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

КНСБ подкрепя омбудсмана Мая Манолова. Синдикатът се разгневи на депутатите, защото служителите все още остават незащитени от некоректни работодатели. 

Като съвносител на първоначалния съвместен законопроект за предотвратяването на 20-годишния проблем за неизплатените заплати, заедно с омудсмана, КНСБ споделя и оценява като основателна и обоснована вчерашната реакция на Мая Манолова.

Синдикатът изтъкна, че проблемът не е в 6-месечното отлагане на едно изменение. Проблемът съществувал от много години.

От КНСБ проявяват разбиране, че е нужно време, за да се натрупа капацитет в Изпълнителна Агенция "Главна инспекция по труда" заради новите й функции. Според синдиката обаче отлагането е фатално за няколко хиляди работници, чиито вземания зависят от този отлагателен срок. "Става дума за милиони левове неполучени или забавени трудови възнаграждения през годините от началото на прехода до сега", пише в изявлението на КНСБ.

Синдикатът пита оправдано ли е било времето от 4 месеца, през което е работила специалната временна комисия назначена от Народното събрание.

Конфедерацията се възмущава, че чак при второто четене на законопроекта в комисията на Народното събрание се внася новото допълнение относно коментираните нови функции на ГИТ.

Синдикатите предполагат, че в резултат от близо 6 месечното обсъждане на законопроекта, той вероятно ще бъде приет в края на декември. Логично е той да влезе в сила от началото на следващата година. От КНСБ питат не можеше ли това да стане по-бързо.

Синдикатът е категоричен, че загубени са не само последните 10 месеца от момента на внасянето на общия законопроект, а са загубени над десет години от "липсата на политическо желание да се сложи край на това порочно явление".

#депутати #КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"