Берлускони намекна, че генерал може да е следващият премиер на Италия

Берлускони намекна, че генерал може да е следващият премиер на Италия
A A+ A++ A

Силвио Берлускони е намекнал, че генерал от средите на "Карабинерите" (военната полиция) би могъл да бъде следващият премиер на Италия, след като неговият центристки блок спечели парламентарните избори, насрочени за началото на 2018 г., съобщава "Ройтерс".

Берлускони, който е бил четири пъти премиер на Италия, няма право да заема обществена длъжност заради присъда от 2013 г. за данъчни измами. Той се опитва да отмени забраната, но търси алтернативни кандидати, ако юридическата му битка се провали.

"Имам множество имена, но има някой, който е много способен ... който е успешен и уважаван от всички, генерал (Леонардо) Галители", коментира Берлускони пред държавната телевизия "Рай".

Галители беше шеф на "Карабинерите" в периода между 2009 и 2015 г., военната полиция, която действа под контрола на военното и вътрешното министерства. Понастоящем той е ръководител на италианската антидопингова агенция.

Берлускони уточни обаче, че все още не е обсъждал идеята с Галители. Преди той беше предлагал шефа на Европейската централна банка Марио Драги или изпълнителният директор на "Фиат Крайслер", Серджио Марчионе, да бъде неговият кандидат за премиер.

Медийният магнат загуби влиянието си, след като напусна премиерския пост през 2011 г. в резултат на секс скандал. Но той направи забележително политическо завръщане и неговата партия "Форца Италия" сега е съществена част от центристка коалиция, която води в социологически проучвания преди изборите догодина.

81-годишният Берлускони заяви, че ако неговият блок вземе властта, би искал да види 12 души извън политиката, назначени в кабинета, като само 8 министерства са поверени на политици.

Неговите съюзници, крайнодесните "Северна лига" и "Италиански братя", вероятно ще възпрепятстват предложението. Трите партии се съгласиха, че която от партиите получи повече гласове през следващата година, трябва да номинира премиера.

"Форца Италия" води на Северна лига в социологическите допитвания, но те показват, че никоя партия или блок няма да спечели достатъчно гласове, за да управлява самостоятелно, което означава, че в парламента никоя партия няма да има мнозинство.

#Силвио Берлускони #премиер #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"