Патриарх Неофит: Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония

Патриарх Неофит: Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония
A A+ A++ A

Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония, каза патриарх Неофит на влизане в Светия Синод. Патриархът и синодалните митрополити се събраха на поредно заседание на зимната сесия, на което разгледаха писмото на Македонската православна църква – Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/ от 9 ноември. В него тя моли да бъде призната като независима църква, а също така иска Българската православна църква да стане нейна Църква-Майка.

Решението за Македонската православна църква се бави толкова години, защото е сложен и трябва много добре да се обмисли, каза днес патриарх Неофит в отговор на журналистически въпрос защо толкова години се бави решението за МПЦ.

Негово светейшество отбеляза, че този въпрос трябва много добре да се обмисли, решението да бъде взето с болшинство и православните църкви да имат ясна представа за въпроса за автокефалията (независимостта), който не беше разгледан на миналия Критски събор. На въпрос дали БПЦ ще има силата да защити МПЦ пред останалите православни патриаршии и дали ще поеме „протегната ръка от МПЦ“, българският патриарх отговори, че това е най-малкото, което може да се направи, защото те са наши братя и наш народ, и ще се стремим да запазим неговото единство.

#Македония #патриарх Неофит #Светия синод #Македонската православна църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"