Забравете за разоръжаване на "Хизбула", отсече Иран

Забравете за разоръжаване на "Хизбула", отсече Иран
A A+ A++ A

Елитната Революционна гвардия на Иран ще играе активна роля в установяване на трайно "спиране на огъня" в раздираната от конфликт Сирия. Това обяви началникът на гвардията Мохамед Али Джафари, добавяйки, че разоръжаването на ливанската радикална групировка "Хизбула" не подлежи на преговаряне, съобщава иранската държавна телевизия.

"Хизбула трябва да бъде въоръжена да се сражава срещу врага на ливанската страна, който е Израел. Разбира се, че те трябва да разполагат с най-добрите оръжия, за да защитят сигурността на Ливан. Този въпрос не подлежи на преговаряне", подчертал Джафари.

През последните седмици напрежението в региона нарасна между сунитската монархия Саудитска Арабия и шиитски Иран, чието съперничество предизвика катаклизми в Сирия, Ирак, Йемен и Бахрейн.

Саудитска Арабия обвини подкрепяната от Иран "Хизбула", че подпомага бунтовниците хуси в Йемен и е изиграла роля в ракетната атака срещу Кралството по-рано този месец. Иран и "Хизбула" отхвърлят тези твърдения.

Джафари повтори позицията на Иран по спорното си разработване на балистични ракети, подчертавайки, че ракетната програма на Ислямската република е за отбранителни цели и не е въпрос, по който може да се водят преговори.

Програмата не беше част от ядреното споразумение със световните сили от 2015 г., съгласно което Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на отмяната на някои санкции.

"Иран няма да преговаря за своята отбранителна програма... няма да има никаква преговори за нея", натърти началникът на Революционната гвардия.

"Коментарите на (френския президент Еманюел) Макрон във връзка с нашите ракетни дейности са заради това, че той е млад и неопитен", подчерта Джафари.

Макрон заяви по-рано този месец, че Техеран трябва да бъде по-малко агресивен в региона и трябва да изясни стратегията около програмата си за балистични ракети.

#Иран #спиране на огъня #Сирия #Ливан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"