217692 статии       |       477 интервюта       |       1541 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.92181| EUR 1.95583| GBP 2.28282|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТОМаймунска шарка

Размер на шрифта:   

Ръст в производството на плодове

22 ноември 2017, сряда / 11:25; Коментари: 0
Send to Kindle
Ръст в производството на плодове
Източник: pixabay.com

Не са се увеличили земеделските производители, нито пък производството и площите. Просто хората, които са произвеждали, са започнали да заявяват площите си, за да получат подпомагане. Увеличените цифри се дължат на изсветляване на сектора.

Това коментира председателят на Националния съюз на градинарите в България Мариана Милтенова.„Тази помощ не е адекватна. Ние затова предлагаме съвсем различна схема за подпомагане през следващия програмен период. Защото схемата, която работеше след 2007 в България – т.нар. система за единно плащане на площ, еднаква за всички култури, доведе до дисбаланс в подсекторите в земеделието в България“.

По думите ѝ благодарение на тази система за единно плащане на площ, много производители се отказали да произвеждат плодове и зеленчуци.

„Те се насочиха към зърнени и технически култури, при които относителният дял на субсидията в себестойността на продукцията заема от порядъка на 27-28%. При плодове и зеленчуци – 1-5%. Абсолютно несправедливо разпределение“.

Милтенова посочи, че на 24.11.2017 в петък Съюзът на градинарите прави пресконференция в хотел Експо, за да представи позицията си за следващия период за общата селскостопанска политика.

„Предлагаме да се даде не единно плащане /еднакво на хектар за всички култури/, за да не се получава дисбаланс, а да бъде еднакъв процент от себестойността от продукциите на всички култури - например 20% или 30% (в зависимост от бюджета по първи стълб) от себестойността на продукцията зърно, домати, краставици, череши и т.н. И в зависимост от това какви условия, каква земя има земеделският производител, пазарите, работната ръка, напояването, които има, той да прецени какви култури да отглежда“.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: