В Турция заговориха за преосмисляне на членството в НАТО

В Турция заговориха за преосмисляне на членството в НАТО
A A+ A++ A

Отношенията между НАТО и неговата членка Турция се влошиха рязконаскоро, след като Анкара реши да изтегли войниците си от военни учения в Норвегия.

"Нямаме необходимост от организация, която показва по всякакъв начин враждебното си отношение към своя член. Въпросът за присъствието ни в тази организация трябва спешно да бъде разгледан в турския парламент", коментира главният съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Ялчън Топчу.

По-рано Ердоган обяви решението си да изтегли 40 турски военнослужещи от учения на НАТО в Норвегия, след като неговото име се появи в "списък с врагове".

"Предателски враждебен тон звучи по отношение на нашата страна и избрания президент, става въпрос за подлостта и позора, показани по време на ученията на НАТО, където снимката на Ататюрк и името на Ердоган бяха съчетани с враждебни намерения... Време е да преосмислим нашето членство в НАТО. Организация, която показва враждебното си отношение към члена си по всякакъв начин", подчертал Топчу.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се извини два пъти за обидите, нанесени на Турция по време на ученията в Норвегия, а норвежкият министър на отбраната Франк Баке-Йенсен, изразявайки съжаление, отбеляза, че човекът, който е публикувал материала, бил на граждански договор към норвежката армия и не бил служител на НАТО, но Ердоган посочи, че това не е достатъчно.

#НАТО #Турция #Анкара #Норвегия #Реджеп Тайип Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"