Франция отрязва мюсюлманите да се молят по улиците на Париж

Франция отрязва мюсюлманите да се молят по улиците на Париж
A A+ A++ A

Френските власти ще попречат на мюсюлманите в предградие в северната част на Париж да се молят по улиците, съобщиха от вътрешното френско министерство.

Местните мюсюлмански богомолци протестират срещу неотдавнашното затваряне на удобна за тях молитвена зала.

Френският вътрешен министър Жерар Коломб отново изтъкна, че е против молитвите, организирани от Съюза на мюсюлманските богомолци всеки петък в центъра на града от март насам, след като зала, която те са наели от местните власти, е била превърната в мултимедийна библиотека от новия кмет. Оттогава е бил построен молитвен център, но местните мюсюлмани са недоволни от мястото и размера му.

"Те няма да се молят на улицата, ще предотвратим молитвите на улицата", подчерта Коломб, въпреки че обеща да намери взаимно приемливо решение "в следващите няколко седмици".

"Мюсюлманите трябва да имат място за молитвите си", допълни той.

Противопоставянето между общинската администрация и местната мюсюлманска общност продължава от март, след като полицията беше призована да изгони мюсюлмански богомолци от помещенията по съдебна заповед, потвърдена от Държавния съвет през ноември миналата година.

В отговор на изгонването мюсюлманските организации призоваха уличните молитви да се провеждат пред сградата, която се намира в центъра на предградието.

Асоциацията на молитвите твърди, че на молитвите са присъствали между 3000 и 5000 богомолци ежедневно и че отказът на местните власти да подновят договора за наем след изтичането му през юли 2016 г. нарушава правото им да се молят свободно, гарантирано от френското право.

#Париж #Жерар Коломб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"