Арестът на нашите лекари в Босилеград - тенденциозност и несъразмерна реакция

Арестът на нашите лекари в Босилеград - тенденциозност и несъразмерна реакция
A A+ A++ A

В случая в Босилеград, действително е имало формално нарушение, не можем да си затворим очите, но реакцията е несъразмерна. Това коментира в ефира на bTV посланикът ни в Сърбия Радко Влайков, цитира OFFNews.bg 

В петък наши лекари бяха задържани от сръбските власти заради медицински прегледи, които извършваха в Босилеград по покана на местно дружество.

„Същността на нещата е по какъв начин се прилага законът и по какъв начин се санкционира неспазването му – посочи той. – В случая очакваме ясен отговор от сръбската страна дали на централно ниво тя стои зад несъразмерната акция на полицията в Босилеград, или става въпрос за самоинициатива – отново тенденциозно отношение на местната власт към българите“.

„Очаквам днес отговор от шефа на полицията дали те смятат, че задържането за няколко часа на български медици е в духа на добрия тон“, добави Вайков.

Посланикът обясни, че организаторите на прегледите е трябвало да поискат разрешение от регионалния инспекторат по здравеопазването в Ниш. Той добави обаче, че скандалът е тръгнал след посещение на здравен инспектор час след началото на прегледите. Самото посещение било първото в региона от осем години.

Влайков добави, че има инструкции от външния министър Екатерина Захариева да намери със сръбската страна механизъм за осъществяване в бъдеще на такъв вид прегледи със съответното разрешение, за да може да бъде компенсирана изключително слабата възможност за лечение на нашите граждани в този район. В момента има голям проблем с достъпа до медицински услуги за хората от Босилеград и околните села – най-близката им болница е в Кюстендил, а най-близката сръбска болница е на 70 – 80 км. Това е един от многото проблеми, свързани с нашето малцинство в Сърбия, посочи Влайков.

По думите му хората в Босилеград не са изоставени. Търси се решение по две линии – по линия на България с регламентиране на такъв тип здравна помощ, а освен това от почти 10 години се извършват прегледи на жители на Босилеград във ВМА. От това лято тези прегледи се осъществяват чрез генералното ни консулство в Ниш, тъй като досега те бяха използвани от организаторите им от местната власт за политически цели и държаха населението в напрежение и зависимост, каза посланикът.

#Босилеград #Радко Влайков #лекари #медицински прегледи #Ниш #Екатерина Захариева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »