188669 статии       |       382 интервюта       |       1521 снимки       |       38127 абоната       |      
USD 1.74254| EUR 1.95583| GBP 2.17025|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигналИранКоронавирус

Размер на шрифта:   

Българки учени ще бъдат отличени на Световния ден на науката

8 ноември 2017, сряда / 15:30; Коментари: 1
Send to Kindle
Българки учени ще бъдат отличени на Световния ден на науката

Три жени учени ще получат признание за своя огромен научен потенциал под формата на стипендия от 5000 евро този петък. Имената на българките победителки по програмата „За жените в науката“ за 2017 г. ще бъдат обявени на официална церемония на 10 ноември, Световният ден на науката за мир и развитието.Събитието ще се състои от 11 ч. в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Университетът заедно с L’Oréal България и Националната комисия за ЮНЕСКО-България са партньори и съорганизатори за тази прекрасна инициатива, целяща да окуражи младите жени в България са изберат професионално развитие именно в научната сфера.

Програмата за провежда за седма поредна година е България, като от за първи път в историята на програмата победителките са учени от трите основни научни направления – биология, химия и физика.

Инициативата „За жените в науката“ на L'Oréal и ЮНЕСКО стартира през 1998 г. Това е уникална програма, създадена да отличава и насърчава жените учени по цял свят, които чрез работата си допринасят за развитието и прогреса на науката. В продължение на близо 2 десетилетия L'Oréal и ЮНЕСКО усилено подкрепят утвърдени жени учени, насърчават повече млади жени да изберат научна кариера, оказват им помощ в изследователските им проекти и им отдават заслужено признание за отличните им постижения в област, в която жените са слабо представени - според данни на ЮНЕСКО едва 28% от учените в цял свят са жени.

От основаването си през 1998 г. „За жените в науката“ е отличила над 2700 жени учени в 115 държави. Днес програмата се състои от Глобални награди „За жените в науката“, Международна програма International Rising Talents и Национални и регионални стипендии.

 Националното издание на програмата „За жените в науката“ стартира в България през 2010 г. в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oréal България. Стипендиите са предназначени за млади жени учени и имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера. От 2011 г. до 2013г. програмата награждава по две жени учени в сферата на естествените науки със стипендии от по 5000 евро.

От 2014 г. поради големия интерес към конкурса организаторите предоставят още една стипендия и по този начин всяка година вече три българки учени получават средства, за да реализират своите научни проекти и амбиции да променят света.

 

 

 

 

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО