Посолството на Русия призна приноса на България за спасяването на евреите

Посолството на Русия призна приноса на България за спасяването на евреите
A A+ A++ A

Признаваме неоспоримия героичен принос на българския народ, включително представителите на интелигенцията и православната църква в борбата с нацизма, включително спасяването на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта.

Това се казва в позиция на посолството на Русия в България в отговор на официалното становище на Министерството на външните работи на България. То беше в отговор на заявлението на говорителя на руското външно министерство, че Съветската армия е спасила българските евреи, информира ДАРИК. 
 

"Почитаме паметта на всички загинали за спасяването на света от фашизма. Русия, която понесе най-големите загуби в тази война, ще продължи твърдо и последователно да се противопоставя на всякакви опити за преразглеждане на историята и оскверняване на военни мемориали", продължава позицията на посолството.
 
В тази връзка посолството изразява притесненията си от продължаващите с години актове на вандализъм по отношение на паметника на Съветската армия в София, допълва в. "Сега".
 
"Българските власти до този момент не са приели резултатни мерки за недопускане наподигравки над паметта на освободителите на България и Европа от фашизма. Виновните за тези престъпление не са привлечени към отговорност", заявяват от посолството.

Изявлението завършва с призив за приемане на ефективно мерки за наказания на виновните за вандалските актове и недопускане на такива инциденти, "които не вписват в контекста на дружеските отношения между двата народа".

#принос #евреи #Русия #Министерството на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"