Испания е подложена на властови тест в Каталуния

Испания е подложена на властови тест в Каталуния
A A+ A++ A

Испанското правителство се опитва да възстанови конституционния ред в Каталуния, след като каталунският парламент обяви независимост, но въпросът е дали областната администрация - министри, депутати, съдии, учители, полицаи и държавни служители - ще се съобрази с решението на Мадрид и ще се подчини на поставените от него нови временни власти или ще се съпротивлява, пише американският в. "Ню Йорк таймс", цитиран от NOVA. 

Уволненият каталунски лидер Карлес Пучдемон намекна, че се надява на съпротива, като каза, че неговото освободено от длъжност правителство възнамерява "да продължи да работи, за да изпълни своя демократичен мандат", създавайки на практика две съперничещи си администрации - неговия отцепнически кабинет и централното правителство.

Според преподавателя по политология в Автономния университет на Барселона Ориол Бартомеус сега в Каталуния "има две паралелни реалности". От една страна, испанската гранична охрана все още отговаря за летището в Барселона, а знамето на Испания продължава да се развява над каталунския парламент. От друга страна, са тези, които смятат, че "ние сме свободни, имаме независима република", и за тях "Пучдемон и неговото правителство са легитимната власт на Каталуния", каза Бартомеус, цитиран от "Ню Йорк таймс". 

Когато каталунците отидат да гласуват за ново областно законодателно събрание на 21 декември, не би трябвало да има размахващи палки полицейски сили за борба с безредиците, а резултатът явно ще бъде валиден. Решението на испанския министър-председател Мариано Рахой да свика предсрочни избори в Каталуния, съчетано с налагането на пряко управление, обаче не урежда проблема с магическа пръчка, отбелязва британският в. "Гардиън".

Много неща може да се объркат дотогава и вероятно ще стане така в момент, когато играта на котка и мишка между Мадрид и движението за независимост на Каталуния навлиза в нова фаза. Все още не е ясно дали всички сепаратистки партии ще участват в изборите. Ако го направят, те едва ли ще запазят единството, превърнало ги в такава страховита сила. Консерваторите и антикапиталистите винаги са били странен и обтегнат съюз.

Очаква се уволненият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас да стане лидер на движението за независимост. Неговото предупреждение, че движението сега трябва да вземе "решения, които трудно ще бъдат разбрани", разкрива ужасна дилема. Ако неговата партия участва в изборите, тя ще бъде обвинена в отстъпление въз основа на аргумента, че Каталуния вече е независима република, макар да не е призната от никоя друга страна. Ако не участва, тя ще бъде обвинена в страхливост, коментира "Гардиън".

Когато преди седмица Рахой обеща да наложи пряко управление на Каталуния и да свика нови областни избори до шест месеца, сепаратистите започнаха да се подготвят за продължителна съпротива. Някои говореха за "Каталунска пролет" на съпротива срещу "чуждата окупация" от Испания, надявайки се, че последващ конфликт по улиците може да спечели симпатии в страната и в чужбина. Но в петък Рахой може би ги надхитри, като спази обещанието си за налагане на пряко управление, но изненада дори собствените си съюзници, свиквайки избори след по-малко от осем седмици, посочва британският в. "Файненшъл таймс".

Според хора от неговото правителство целта е била да бъдат лишени радикалните сили, подкрепящи независимостта, от възможността да предприемат сериозни усилия за съпротива и вместо това да бъдат тласнати направо към предизборна кампания. През уикенда имаше признаци, че тази стратегия вероятно вече работи, след като много сепаратисти в Каталуния се подготвяха да се съсредоточат върху изборите, вместо да се съпротивляват на прякото управление от Мадрид, отбелязва "Файненшъл таймс".

#Испанското правителство #Каталуния #независимост #Мадрид #Карлес Пучдемон #Барселона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"