Космически скок в цената на яйцата – бройката се продава за 30-35 стотинки

Космически скок в цената на яйцата – бройката се продава за 30-35 стотинки
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Скандалът с фипронил и масовите зарази от птичи грип в Европа удариха рязко производителите на яйца и още през септември цените в Европейския съюз скочиха почти двойно. На българския пазар пикът се усети едва тази седмица, след като износът са активизира и родните производители се ориентираха към европейските потребители. В резултат на този експорт и спадналото вътрешно производство цената на яйцата за броени дни се изстреля от 20 стотинки на 30-35 ст., което е сериозен стрес за потреблението.

Според Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България, ситуацията ще продължи поне два месеца, докато младите птичи стада не израснат. „В момента произвежданите яйца са под нормите за големина, която може да се предлага на пазара, затова и тази продукция се използва основно за сладкарската индустрия. С израстването на кокошките този проблем ще отпадне, но това ще стане най-рано след два месеца“, коментира експертът.

Пред Синор.бг Белоречков припомни, че България не беше засегната така силно от скандала с използването на фипронил, затова и яйцата на родните производители се търсят масово в Европа. „Птичият грип също не е проблем за българските птицевъдни стопанства, тъй като у нас кокошките се отглеждат основно на закрито за разлика от тези в ЕС, където свободната паша е силно разпространена“, обясни още Белоречков. Според него тази паша е нож с две остриета, тъй като птичият грип тази есен порази редица региони в Италия и Източна Европа, което също се отрази на рязкото поскъпване на яйцата.

Нарасналият износ на български яйца допълнително увеличава дефицита на вътрешния пазар и всичко това неизбежно води до пик в цените. На пазара бройката вече се продава по 30-35 стотинки, алармираха потребители, като подобни цени отдавна не са виждани в родните магазини.

Колкото до справката на министерството на земеделието за периода 18 - 25 октомври 2017 г., ясно се вижда, само преди броени дни цените на дребно са се движели около 26 стотинки за бройка.

Ако ситуацията се запази в следващите 2 месеца, то и цените на всички останали продукти, ползващи яйцата като суровина неизменно ще поскъпнат.

Същото се отнася и за останалите храни, чиито цени започнаха да се покачват с поскъпването на горивата, започнало през последните седмици.

#яйца #цена #износ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"