САЩ назначиха нов шеф на мисията в Куба на фона на мистериозните атаки

САЩ назначиха нов шеф на мисията в Куба на фона на мистериозните атаки
A A+ A++ A

САЩ съобщиха, че са назначили дипломата от кариерата Лорънс Гъмбинър за нов шеф на американската дипломатическа мисия в Куба, информира Ройтерс, цитира news.bg 

Назначението се случва на фона на разразилата се дипломатическа криза, свързана с мистериозни атаки срещу персонала на посолството. Десетки американски служители в посолството в Хавана са пострадали. За първи път през август беше съобщено за "звукови атаки", които водят до загуба на слуха и "леко увреждане на мозъка", което може да включва мозъчно сътресение или главоболие.

Предишният шарже д'афер Скот Хамилтън напусна Куба по-рано този месец, след като Вашингтон нареди евакуация на част от персонала.

Въпреки че САЩ не са обвинили официално Куба за мистериозните атаки, през миналата седмица Доналд Тръмп обяви, че Хавана е отговорна.

Гъмбинър, който е завършил право, три години е бил заместник на посланика на американската мисия в Лима, Перу. Бил е заместник на постоянния представител на американската мисия в Организацията на американските държави, както и дипломат в Богота, Тел Авив и Сан Хосе.

Междувременно Куба обвини САЩ, че възпрепятстват разследването на мистериозните "звукови" атаки срещу американски дипломати, информира АФП. Хавана твърди, че на разследващите е отказан достъп до жертвите и медицинските им картони.

Най-малко 24 служители на американското посолство в Хавана са засегнати.

#САЩ #Куба #Хавана #Вашингтон #Лима #Перу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"